.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

«Νόστος καί πόθος γιά τόν Θεό»



Πῶς θά μποροῦσα νά μήν σέ ἀναζητήσω; 
Ἐσύ πρῶτος μέ βρῆκες. Ἐσύ μοῦ ἔδωσες νά ζήσω τή γλυκύτητα τοῦ Ἁγίου σου Πνεύματος καί ἡ ψυχή μου σέ ἀγάπησε. Ἡ ψυχή πού γνώρισε τόν Κύριο δέν μπορεῖ νά τόν ξεχάσει καί τόν ἐπιθυμεῖ σφόδρα, διότι σέ Αὐτόν βρίσκονται ἡ ζωή καί ἡ χαρά της.
Ἡ ψυχή πού ἔχασε τή χάρη μαραίνεται μακριά ἀπό τόν Κύριο της καί κλαίει ὅπως ὁ Ἀδάμ, ὅταν ἐκδιώχθηκε ἀπό τόν Παράδεισο. Κανείς λοιπόν δέν μπορεῖ νά τήν παρηγορήσει, ἐκτός ἀπό τόν Θεό.
Ἡ ψυχή ὁμοιάζει μέ μία νύφη, ὁ Κύριος μέ ἕναν νυμφίο. Ἀγαπιοῦνται ὁ ἕνας μέ τόν ἄλλο, ἐπιθυμοῦν πολύ ὁ ἕνας τόν ἄλλο. Μέσα στήν ἀγάπη Του ὁ Κύριος περιμένει ἀνυπόμονα τήν ψυχή καί θλίβεται ὅταν βλέπει πώς δέν ὑπάρχει ἐντός της τόπος γιά τό Ἅγιο Πνεῦμα.

Ἁγίου Σιλουανοῦ