.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Πῶς θεραπεύονται τά πάθη καί ἡ ἁμαρτία;



Ὁ τρόπος θεραπείας μιᾶς πνευματικῆς νόσου (ἁμαρτίας) διαφέρει πολύ ἀπό τόν τρόπο θεραπείας τῶν σωματικῶν παθήσεων. Στή δευτέρα περίπτωσι, χρειάζεται προσοχή καί ἁβρότης ἀπέναντι τοῦ πονεμένου μέρους. Πρέπει νά τοῦ βάλουμε χλιαρό νερό, μαλακά ἐπιθέματα, καταπραϋντικά κ.λ.π. 
Δέν συμβαίνει ὅμως τό ἴδιο μέ τίς πνευματικές παθήσεις. 
Ἄν ἔχης κάποια τέτοια ἀρρώστια, μήν τήν καλομεταχειρίζεσαι, ἀλλά σταύρωσέ την. Μή τῆς φέρεσαι μέ ἐπιείκεια, μή τήν θωπεύεις. 
Ἀλλά κάμε εὐθύς τό ἀντίθετο ὅ,τι σοῦ ζητεῖ.
Ἄν μίσησες τόν πλησίον σου, σταύρωσε εὐθύς αὐτό τό πάθος, ἄρχισε εὐθύς νά ἀγαπᾶς μέ περισσότερη ἀγάπη καί πάθος τόν πλησίον σου.
Ἄν ἔπεσες στό ἁμάρτημα τῆς φιλαργυρίας, ἀγωνίσου εὐθύς νά γίνης γενναιόδωρος. 
Ἄν παρασύρθηκες ἀπό τόν φθόνο, κάμε εὐθύς τήν καρδιά σου καλόβολη. 
Ἄν ἔπεσες σέ ὑπερηφάνεια, εὐθύς ταπείνωσε τόν ἑαυτό σου καί γίνε χῶμα νά σέ πατήσουν οἱ ἄλλοι. 
Ἄν φάνηκες λαίμαργος, ἀγωνίσου μέ τή νηστεία καί κρατήσου στήν ἐγκράτεια μέ ὑπομονή…
Τό μυστικό τῆς τέχνης γιά νά θεραπεύσομε τίς νόσους τῆς ψυχῆς ἔγκειται στό νά μή τίς λυπώμαστε καθόλου, ἀλλά νά τίς ξερριζώνουμε ἀμείλικτα.


Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κροστάνδης
"Ἡ ἐν Χριστῷ ζωή μου"