.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Σέ ποιούς ἀνήκει ἡ σωτηρία καί ἡ νίκη;



"Ἑνός ἐστί χρείαν" σημαίνει ἑνός, δηλαδή τῆς σωτηρίας τῆς ψυχῆς ἔχομεν ἀνάγκη.
Στούς τρομερούς πειρασμούς καί τά ποικίλα ἀδιέξοδα τῆς ζωῆς, ἔρχεται ἡ Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου καί μᾶς βεβαιώνει, ὅτι ἡ τελική νίκη ἀνήκει στόν Χριστό καί στούς ἀγωνιζομένους ὑπό τή σημαία τοῦ Σταυροῦ τοῦ Κυρίου πιστούς. 

Στό τέλος ὁ Χριστός θά θριαμβεύση, οἱ ἐχθροί Του θά νικηθοῦν. Οἰ μισοῦντες Αὐτόν θά καταστραφοῦν· οἱ δέ ἀγαπῶντες Αὐτόν θά εὐλογηθοῦν ἀπεριγράπτως.

Ἀρχιμ. Ἰωήλ Γιαννακόπουλος


"Ἑνός ἐστί χρείαν".
Δηλαδή τῆς πρώτης ἐντολῆς:
"ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ
καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν"
(Ματθ. 6, 33)

Λέμε ἀδιαλείπτως:


Ποιοί εἶναι οἱ σωσμένοι καί νικητές αὐτοῦ τοῦ κόσμου καί αὐτῆς τῆς ζωῆς; 
"ἀλλὰ τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς  ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, 
καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά, καὶ τὰ ἀγενῆ τοῦ κόσμου καὶ τὰ ἐξουθενημένα ἐξελέξατο ὁ Θεός, καὶ τὰ μὴ ὄντα, ἵνα τὰ ὄντα καταργήσῃ..."
(Α΄Κορ. 1, 27-28)