.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Ενδεικτικά σημάδια της ελεύσεως του Αντιχρίστου

Η μεγάλη αποστασία.

Αν και είναι άγνωστο πότε θα έλθει ο Αντίχριστος, υπάρχουν εν τούτοις μερικά σημάδια, που θα προηγηθούν. Ο Απόστολος Παύλος μας λέγει να προφυλαγόμαστε από τις απάτες, να μη μας παγιδεύσουνε οι διάφοροι αντίχριστοι με τις αιρέσεις τους, λέγοντάς μας, πως έφθασε το τέλος του κόσμου. Διότι, λέγει, «εάν μη έλθη η αποστασία πρώτον και αποκαλυφθή ο άνθρωπος της αμαρτίας»(Β’ Θεσ. Β΄ 3), δηλαδή ο Αντίχριστος, δεν πρόκειται να γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι θα ‘ρθεί πριν και συγχρόνως με τον Αντίχριστο η αποστασία. Βέβαια φαινόμενα, εκδηλώσεις αποστασίας έχουμε συνεχώς.Αποστασία είναι η απιστία, η αμετανοησία, οι αιρέσεις, η κακότητα, η σκληροκαρδία, το μίσος μεταξύ των ανθρώπων, η υλιστική ζωή, ο ηδονικός βίος, η σαρκολατρία.

Λίγο πριν φανεί ο Αντίχριστος όμως, και κατά την διάρκεια της παρουσίας του, η ανθρωπότητα, που θα ζει μακριά από το Θεό, θα πέσει σε μεγάλη ασωτεία, σε ηδονική ζωή, σε θανατηφόρο αμετανοησία. Τότε το κακό θα φουντώσει. Οι πολλοί με οίστρο ασυγκράτητο θα φροντίζουν μονάχα, για τα παρόντα και τα γήινα. Θα παύσουν να φροντίζουν για τα πέραν του τάφου. Τότε η απιστία θα είναι προκλητική, ενώ το μίσος, η φιληδονία και η επιδεικτικότης στην κοσμική ζωή θα σκοτίζουν τις ψυχές, ώστε να μη βλέπουν το φως και την αλήθεια της Πίστεως.

Σημάδια συγκεκριμένα, που θα πορηγηθούν του ερχομού του Αντιχρίστου είναι τα εξής:

- Εμφάνιση πλήθους ψευδοπροφητών. Θα εμφανισθούν, όπως γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, πολλοί ψευδοπροφήτες. «Πολλοί ψευδοπροφήται εγερθἠσονται και πλανήσουσι πολλούς» (Ματθ. ΚΔ΄, 11).

- Θα παρατηρηθούν ακαταστασίες εθνών και πόλεμοι.

- Θα υποχωρήσει η αγάπη και θα επικρατήσει το μίσος.

- Θα έχει κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σ’ όλη την οικουμένη.


«Ο Αντίχριστος», Αρχ. Χαραλάμπους Βασιλοπούλου, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Σελ. 11-13)