.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Ο ρόλος μας‏...

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις: Φαντάσου μια πόλη με πεντακόσιους χιλιάδες κατοίκους που αμαρτάνουν και μένουν αμετανόητοι. Εκεί ζει κι ένας που προσεύχεται με συντριβή «υπέρ των δικών του αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων» και παρακαλεί το Θεό να μη τους τιμωρήσειαλλά να μακροθυμήσει και να τους οδηγήσει στη μετάνοια. Σε βεβαιώνω ότι για το χατίρι του ο Θεός δεν τιμωρεί τις πεντακόσιες χιλιάδες!

Έτσι έγινε και με τον Μωυσή: Παρακάλεσε το Θεό να μη τιμωρήσει το λαό όταν έφτιαξαν και προσκυνούσαν το χρυσό μοσχάρι κι ο Θεός τον άκουσε. Αλλά και με τα Σόδομα: Ο Θεός κατέστρεψε την χώρα μόνο όταν έφυγε κι ο τελευταίος δίκαιος, ο Λωτ.
Η αγάπη των ανθρώπων του Θεού «πάντα στέγει», σκεπάζει δηλαδή τις ελλείψεις του άλλου και δεν τον ευτελίζει γι’ αυτές. Ψάχνει να βρει ελαφρυντικά. Κι όταν ακόμα δεν υπάρχουν, «κατασκευάζει» μερικά! Όπως ο Κύριος για τους σταυρωτές Του: «Πατέρα, συγχώρησέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν». Κι ο πρωτομάρτυρας Στέφανος: «Κύριε, μην τους υπολογίσεις αυτή την αμαρτία».
Αυτός είναι ο ρόλος μας μέσα στην κοινωνία: Όχι να καταδικάζουμε τους άλλους γύρω μας. Ούτε να δικαιολογούμε το κακό που συμβαίνει και πίσω απ’ αυτό τα λάθη, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας. Αλλά καταδικάζοντας την αμαρτία, να δικαιολογούμε και να βρίσκουμε ελαφρυντικά για τον αμαρτωλό. Και να προσευχόμαστε για την σωτηρία του που περνά μέσα από την συναίσθηση, την μετάνοια, την εξομολόγηση, την διόρθωση και τον αγώνα για την αρετή.
Και μη ξεχνάς: Αν ο Θεός δεν καταστρέφει τον κόσμο μας είναι γιατί δεν έπαψαν να υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας. 
Μη "φεύγεις", λοιπόν, γιατί σε χρειαζόμαστε