.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Προσευχή του Νεοχρυσοστόμου Πατρός και Διδασκάλου Επισκόπου ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, 
Συ που ήρθες επί της γης για να δημιουργήσεις την Αγία σου Εκκλησία ρίπτοντας ένα βλέμμα στη σημερινή εποχή, ερχόμεθα να θρηνήσουμε.
Που ειναι τα αρχαία σου Κάλλη Κύριε;
Που είναι οι Μεγάλοι Πατέρες. Που είναι ο Μέγας Αθανάσιος  που είναι ο Χρυσόστομος  που είναι ο Μέγας Βασίλειος.  
Που είναι ο Κοσμάς ο Αιτωλός, Που είναι ο Ευσέβιος Ματθαιόπουλος, Που είναι οι άνδρες οι μεγάλοι και υψηλοί; 
Μία άπνοια υπάρχει στο Έθνος μας, στερείται το Έθνος μας ηγεσίας, Συ το γνωρίζεις καλύτερα από ημάς,  στερείται το ταλαίπωρο ιστορικό έθνος μας των ανδρών εκείνων  Που είναι οι άνδρες εκείνοι οι μεγάλοι; 
Στερείται το έθνος μας ηγεσίας που παρέλαβαν την πατρίδα και την έφεραν μέχρι Αγκύρας και Σόφιας. 
Στερείται το έθνος μας των ανδρών εκείνων των μεγάλων, στερείται σε όλους τους τομείς  στερείται ότι έχουμε ηγεσίαν αντάξιαν στον πολιτικό τομέα  στον εκκλησιαστικό τομέα  στον οικονομικό τομέα, στον στρατιωτικό τομέα, στερούμεθα ηγεσίας, Ω ηγεσία δεν έχουμε.
Συ Κύριε που αγαπάς την Εκκλησία, αν πούμε οτι εμείς αγαπούμε την Εκκλησία ψέματα λέγουμε.
Εσύ μόνο αγαπάς την Εκκλησία που έχυσες το Τίμιο Αίμα σου, Συ Κύριε ανάδειξε άνδρας υψηλούς και μεγάλους, Δώσε στην Εκκλησία Σου να έρθουν τα αρχαία Σου Μεγαλεία  Ανάστησε έναν Μέγα Αθανάσιο  έναν Χρυσόστομο  ένα Βασίλειο  ένα Γρηγόριο Θεολόγο  Δος μας να γεννηθεί μέσα στους ιερείς μας η φλόξ του Παναγίου Πνεύματος να γεννηθεί ενας νεωτερος Κοσμας Αιτωλος, δος μας τα αρχαια Σου καλλη και η μικρα μας Πατρις τότε θα γίνει αετός χρυσαετός που θα διαγράψει φωτεινούς κύκλους μέσα στην ιστορία του κόσμου και τότε πάλι η Εκκλησία μας θα γίνει δένδρο ευσκιόφυλλον και αγλαόκαρπον κάτω από το οποίο θα σκιάζεται ολόκληρος η Ευρώπη και ο Κόσμος,  τότε η Εκκλησία μας θα γίνει Ουρανός Πολύφωτος με αστέρας και εκατομμύρια αστέρας.
Θεέ μου Χριστέ μου άκουσε μας και δος μας και πάλι Πατέρας και Διδασκάλους να ζωντανέψει και πάλι το Έθνος μας να γίνει πάλι μεγάλο και υψηλό, όχι κατ' έκτασιν αλλά κατ' έννοιαν και κατά σύστημα . 
Είθε ο Κύριος δια πρεσβειών της Παναγίας Θεοτόκου και Πάντων των Αγίων ελεήσαι και σώσαι τας ψυχάς ημών.

Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης