.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Η πανθρησκεία προετοιμάζεται. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά



Παράλληλα με την ανίερη, πανθρησκειακή εκδήλωση υπό την αιγίδα του πάπα στην Ιερουσαλήμ στις 4 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο της Γερμανίας, για πολλοστή φορά, μία εκδήλωση, η οποία ονομάστηκε "η νύχτα των θρησκειών". Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης (ἐδῶ) θα ανοίξουν σε 100 διαφορετικά σημεία του Βερολίνου οι πόρτες ναών και αιθουσών από 100 "εκκλησίες", θρησκευτικές κοινότητες, και διαθρησκειακές ενώσεις για όλους, όσους ενδιαφέρονται. Στα σημεία αυτά θα λάβουν μέρος συμπροσευχές, ξεναγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις για την καλύτερη κατανόηση των θρησκειών και για την διατήρηση της ειρήνης. Σε μερικές συνεντεύξεις μάλιστα αντιπρόσωποι ή πιστοί αυτών των θρησκειών μίλησαν για την μία παγκόσμια "εκκλησία" και για την ένωση όλων των ανθρώπων σε μία θρησκεία.
Μερικές από τις θρησκείες, που θα λάβουν μέρος είναι οι Παγανιστές της Γερμανίας, οι Αντβεντιστές, οι Χριστιανοί της έκτης "εκκλησίας", οι Χριστιανοί της τρίτης "εκκλησίας", οι Πεντηκοστιανοί, οι Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, Φραγκισκανοί, εβραϊκές Συναγωγές, προτεσταντικές οργανώσεις, Ινδουιστές, Σουφιστές, Τα παιδιά Αβραάμς, κλπ.
Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά.


Καλούμε τις ορθόδοξες ιερές μητροπόλεις Γερμανίας να δηλώσουν ανοιχτά και επίσημα αν θα λάβουν μέρος σε αυτήν την εκδήλωση, αν θα ανοίξουν τους ιερούς ναούς για να τους "επισκεφθούν" παγανιστές, αντβεντιστές, κλπ. και αν συμφωνούν με τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που έχουν ως προκάλυμμα τον διάλογο για την ειρήνη και την πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωση των μεταναστών, ή θα συνεχίσουν να καλύπτουν τον συμβιβασμό και την συμμετοχή τους με την μάσκα των εργασιακών ομάδων των "εκκλησιών", στις οποίες συμμετέχουν.

Αδαμάντιος Τσακίρογλου