.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Το πάντρεμα με την αίρεση συνεχίζεται αδιαλείπτως!



Η Σύνοδος της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» για την Ανατολική Ευρώπη στην ΟΑΚ

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 άνοιξε τις εργασίες της η Σύνοδος της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» –ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τις εκκλησιαστικές κοινότητες και τα κοινωνικά δρώμενα της Ευρώπης– στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). Υπεύθυνοι της Συνόδου είναι ο Επίσκοπος Robert Innes και ο Αρχιδιάκονος Colin Williams. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από διαφορετικές ευρωπαϊκές Χώρες και πόλεις.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ως το «μικρό κομμάτι του μεγάλου μωσαϊκού της Αγγλικανικής «Εκκλησίας», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας σημαντικές πτυχές των νέων ποιμαντικών προβλημάτων τα οποία δημιουργούν φόβο, κοινωνική διάσπαση και συντηρητισμό. «Πώς μπορούμε ν’ αντιδράσουμε σε όλο αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο ίδιος ο ομιλητής. Η απάντηση βρίσκεται στην ακαταπόνητη εργασία για σεβασμό προς το διαφορετικό, στο κοινό πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσουμε να «χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες» για έναν ειρηνικό κόσμο.
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του έργου και της προσφοράς της ΟΑΚ, μέσω οπτικοακουστικού υλικού, από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη και αμέσως μετά έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χτίζοντας ένα πράσινο μέλλον: Ο Πράσινος Πατριάρχης», το οποίο παρουσιάζει την περιβαλλοντική δράση και τις ευαισθησίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για το συνεχώς αυξανόμενο οικολογικό πρόβλημα.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέματα όπως: «Δημιουργώντας την αυριανή κοινότητα του μέλλοντος» (Επίσκοπος Robert), «Διασφαλίζοντας την κατάρτιση –δημιουργώντας ένα ασφαλές μέλλον μέσα στις Εκκλησίες μας» (Olga Bradshaw), «Δημιουργία νομικής βάσης για το μέλλον» (Malcolm και Olga Bradshaw), «Εκπαίδευση των λαϊκών στελεχών της Μητρόπολης για το μέλλον» (Δρ Clare Amos) κ.ά.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες της Συνόδου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα Αγιογραφίας από την Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη, θα έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, αλλά και θα επισκεφθούν εκκλησιαστικά και άλλα μνημεία της περιοχής.
Η παρούσα Σύνοδος θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Ἐκ τῆς O.A.K.