.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟ

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανική; Ορθόδοξη Εκκλησίας (UOC), Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, απευθύνθηκε στο ποίμνιό του λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Η έκκληση του Προκαθημένου μεταδόθηκε στο κανάλι Inter TV.

Ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Ονούφριος είπε μεταξύ άλλων στους πιστούς ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοικτές, αλλά όλα τα υγειονομικά και επιδημιολογικά πρότυπα και κανονισμοί θα τηρούνται αυστηρά για την αγάπη προς το πλησίον.

«Δεν πρέπει να επαναστατήσουμε εναντίον του καθεστώτος που φέρνει μαζί του ο κοροναϊός – τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτού του ιού. Πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτά. Αυτό δεν πρέπει να παραμεληθεί», – είπε.
Στους πιστούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος ευλόγησε να προσεύχονται σπίτι ή στο νοσοκομείο με το προσευχητάριο και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να διαβάζουν το «Πάτερ ημών», Προσευχή του Ιησού ή το «Θεοτόκε, Χαίρε». Εάν αυτοί οι ενορίτες θελήσουν να κοινωνήσουν, θα έρθει ένας κληρικός για να τους κοινωνήσει των Ιερών Μυστηρίων του Χριστού.
Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο, στην εκπλήρωση των απαιτήσεων απομόνωσης και φροντίδας των πλησίον μας θα εκδηλωθεί η ενότητα της εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία είναι έτοιμη να βοηθήσει κατά δύναμη και εκείνους που έχασαν το βιοπορισμό τους εξαιτίας του κοροναϊού, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος Ονούφριος. Είπε ότι η UOC έχει ήδη ενταχθεί στην εκστρατεία για την καταπολέμηση του κοροναϊού, και για το έργο που έχει ήδη γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας υπενθύμισε στο ποίμνιο τη Βιβλική ιστορία του βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, η επίθεση του οποίου στην Ιερουσαλήμ ο Κύριος, επέτρεψε για να συνέλθουν οι Εβραίοι και να σταματήσουν να αμαρτάνουν.
«Σήμερα για μας ο Ναβουχοδονόσορ είναι ο κοροναϊός. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πρέπει να διορθώσουμε τη ζωή μας. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό, να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, γιατί είναι ο λόγος που αυτός ο πνευματικός Ναβουχοδονόσορ μας οδηγεί σε αιχμαλωσία», – είπε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος.
Σύμφωνα με αυτόν, η δύναμη του Θεού, η οποία μας παρέχεται μέσω ιατρών και φαρμάκων, καταστρέφει τον κοροναϊό.
«Ο Θεός να μας βοηθήσει να είστε πειθαρχημένοι, γιατί πάντα χρειάζεται η πειθαρχία. Ειδικά όταν υπάρχει κίνδυνος γύρω», – τόνισε ο Προκαθήμενος.
Νωρίτερα, ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Ονούφριος ευλόγησε στη λειτουργία την ιδιαίτερη προσευχή για τους γιατρούς και στα μοναστήρια να προετοιμάσουν χώρους για την υποδοχή ασθενών με κοροναϊό.