.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗΗ πνευματική ζωή δεν είναι μια σειρά από βαρετά "πρέπει", αλλά μια προσωπική σχέση.
Δεν είναι μια στεγνή τήρηση κάποιων εντολών, αλλά μια διαρκής υπαρξιακή αναζήτηση του "αλλιώς".

Θυσιάζεις την ασφάλεια σου, το βόλεμα σου, ξεπηδάς απ'τα λιμνάζοντα νερά σου και προχωράς θαρρετά να συναντήσεις τον εαυτό σου και τον Θεό σου. Κι όσο αναζητάς τον νοητό ήλιο τόσο...
...πιο πολύ φωτίζονται τα σκοτάδια σου.

Οι πληγές στα βάθη της ψυχής για να επουλωθούν πρέπει στο φως Του να φανερωθούν. Πετάς το εγώ σου για να συναντήσεις τον Χριστό σου. Καταθέτεις ταπεινά την αδυναμία σου και πλημμυρίζει αγαλλίαση η καρδία σου. Δίνεις αίμα και λαμβάνεις πνεύμα, προσφέρεις χώμα και σου χαρίζεται ο ουρανός, αποκαλύπτεις εντός σου το σκοτάδι και σε καλύπτει μυστικά ένα θεΐκο φως.

Πνευματική ζωή δεν είναι τα λόγια και τα βιβλία, μα ένας άλλος τρόπος ύπαρξης. Παράξενος ακαταλαβίστικος, ακατανόητος, πέραν από κάθε λογική του κόσμου τούτου.
Είναι μια αγγελική ψαλμωδία σ'ένα περιβάλλον τόσο πεζό, μια Θεία Λειτουργία σε μια κοινωνία που πλήττει θανάσιμα μέσα σ'ένα τεράστιο χασμουρητό.

Αλέξης Αλεξάνδρου 13/1/20

psihisangigmata.blogspot.com