.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Στην Γερμανία γιορτάζουν τα 50 χρόνια οικουμενισμού και αναγνώρισης εκκλησιαστικότητας και μυστηρίων και εδώ κάνουμε Οικονομία, γιατί ... δεν πέρασε πολύς καιρός!

Ο π. Κωνσταντίνος επαίνεσε τους «οικουμενικούς πρωτοπόρους εκείνης της εποχής, που επέδειξαν την προνοητικότητα και κουράγιο που χρειαζόταν ακόμα τότε για να... να είναι οικουμενικός».

Οι Οικουμενιστές εορτάζουν την προδοσία της Πίστεως και το ξεπούλημά της στις αγορές του σύγχρονου κόσμου κι εμείς; Εμείς διοργανώνουμε πανορθόδοξες συνάξεις για τις αιρέσεις στις οποίες δεν υπάρχει ο Οικουμενισμός και μνημονεύουμε τους προδότες και στα 50 και στα 100 χρόνια.

50 χρόνια ACK στη Βόρεια Ρήνανία-Βεστφαλία


Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Μίρον πραγματοποίησε την τελετουργική ομιλία στην 50ή επέτειο του ACK στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Φωτογραφία: ACK

«Ο Οικουμενισμός δεν πρέπει να αποτελεί κομμάτι της συνήθους ποιμαντικής φροντίδας. Πρέπει να μπει στην καρδιά της κοινής φροντίδος.» Με αυτή τη δήλωση, ο Επίσκοπος του Münster Dr. Ο Felix Genn στην τελετή για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Ομάδας Εργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών (ACK) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 18 Οκτωβρίου, δεν είχε καμία αμφιβολία για τη σημασία αυτού του κινήματος, το οποίο στοχεύει να κάνει ορατή την ποικιλομορφία των δογμάτων και επίσης να δώστε φωνή στις μικρότερες εκκλησίες. Η ίδρυση του ACK NRW τον Σεπτέμβριο του 1972 ανάγεται στην πρωτοβουλία του Βεστφαλικού προέδρου Ernst Wilm, ο οποίος το 1966 κάλεσε εκπροσώπους των ελεύθερων ευαγγελικών εκκλησιών, των παλαιών καθολικών κοινοτήτων και της περιφερειακής εκκλησίας της Βεστφαλίας να εδραιώσουν οργανωτικά τη συνεργασία τους. Σήμερα η Ομάδα Εργασίας έχει 36 εκκλησίες μέλη, πέντε από τις οποίες έχουν καθεστώς φιλοξενούμενου.

Στην εορταστική εκδήλωση στην καθολική ακαδημία FranzWärme Haus στο Münster συμμετείχαν εκπρόσωποι της ορθόδοξης, της ανατολίτικης ορθόδοξης, της ρωμαιοκαθολικής, της ελεύθερης εκκλησίας και της ευαγγελικής περιφερειακής εκκλησίας. Εκτός από τον Επίσκοπο Genn, ο Επίσκοπος Harald Rückert από την Ενωμένη Μεθοδιστική Εκκλησία της Γερμανίας, ο Επίσκοπος Εμμανουήλ Χριστουπόλεως από την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας και ο Κρατικός Έφορος Dietmar Arends συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του οικουμενισμού σε μια συζήτηση.

O Arends κάλεσε τους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν την αμοιβαία ακρόαση και κατανόηση. «Χρειάζεται να διατηρηθεί η δύναμη για να διαμορφωθεί ο οικουμενισμός», γνώριζε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής εκκλησίας Lippe. Αλλά ενθάρρυνε: «Δεν υπάρχει ρήγμα τόσο βαθύ που να μην αξίζει να χτιστούν γέφυρες», εξήγησε ενόψει του παγκόσμιου οικουμενικού κινήματος, που θέλει να συμβάλει στη συμφιλίωση και την υπέρβαση των διχασμών μεταξύ των εκκλησιών. Ο Rückert έκανε έκκληση στους χριστιανούς εκπροσώπους να είναι ειλικρινείς και να αναζητούν κοινές οικουμενικές οδούς χωρίς φόβο.
ΤΟ CHARTA OECUMENICA ΉΤΑΝ ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΟΡΌΣΗΜΟ

Στην τελετουργική του ομιλία, ο πρόεδρος του ACK στη Γερμανία, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Ράντου Μίρον, αναφέρθηκε στην εποχή που ιδρύθηκε το ACK στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και θυμήθηκε με ευγνωμοσύνη τους «οικουμενικούς πρωτοπόρους εκείνης της εποχής, που επέδειξαν την προνοητικότητα και κουράγιο που χρειαζόταν ακόμα τότε για να... να είναι οικουμενικός». Ο π Κων/νος τόνισε την υπογραφή της Charta Oecumenica σε ομοσπονδιακό επίπεδο πριν από 20 χρόνια ως σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του ACK, το κείμενο του οποίου εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει «ένα έγγραφο πολιτικής της οικουμενικής μας θέσης» και ταυτόχρονα «ένα προς- κάντε κατάλογο της οικουμενικής μας δράσης». Το ερώτημα του στόχου του οικουμενισμού είναι επομένως ακόμα σημαντικό για την οικουμενική εργασία: «Η ενότητα σημαίνει ομοιομορφία ή τυποποίηση;» αναρωτήθηκε ο Μιρόν.

Οι εκκλησίες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σε ένα πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, γι' αυτό «η πολυθρησκευτική σκέψη και δράση είναι μια από τις βασικές αρμοδιότητες χωρίς τις οποίες ο οικουμενισμός θα ήταν αδιανόητος στο μέλλον», είπε ο πρόεδρος. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με τη ρωσο-ορθόδοξη στάση, ο Μίρον ζήτησε μια διάκριση που είναι «ακόμη πιο σημαντική και απαραίτητη από πριν» σε αυτό το πλαίσιο. Ο Μίρον κατέληξε με μια έκκληση για το μέλλον του οικουμενισμού: «Ας μεταμορφώσουμε τον κόσμο! Ας μεταμορφώσουμε τις εκκλησίες! Ας αλλάξουμε τον εαυτό μας! Αυτό ισχύει και για τα επόμενα 50 χρόνια!».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΓΙΑ ΤΡΊΤΟΥΣ

Στην εορταστική λειτουργία που ακολούθησε στην Überwasserkirche στο κέντρο της πόλης του Münster, ο Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βεστφαλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Δρ. Annette Kurschus, Ο Οικουμενισμός ως διαρκές έργο. «Ο Οικουμενισμός είναι ένα θεϊκό έργο που μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο μαζί», εξήγησε στο κήρυγμά της. Ενθάρρυνε να μιλάνε μεταξύ τους: «Είναι καλύτερα να ρισκάρετε μια δυνατή λογομαχία παρά να κρύβεστε πίσω από τη σιωπηλή αδιαφορία ή τη σιωπηλή εχθρότητα».
Δεν χρειάζεται να επιλύονται όλες οι συγκρούσεις για να συνεργαστούμε. "Μερικές φορές βοηθάει πάρα πολύ όταν εργάζεστε μαζί για τρίτους, για παράδειγμα υποστηρίζοντας πρόσφυγες ή σώζετε μαζί ένα δέντρο και νιώθετε: Δεν είναι για εμάς, είναι για τον Χριστό." Επιτρέπονται διαφορετικές απόψεις, για παράδειγμα για τη διακονία ή το γεύμα. να γιορτάσουμε δώστε, γιατί "η συμφιλίωση και η ειρήνη δεν είναι ένα κράτος, αλλά ένας τρόπος", τόνισε ο Πρόεδρος Kurschus. Βρήκε ξεκάθαρα λόγια σχετικά με τον Ιουδαϊσμό. Ο διάλογος είναι αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής κοινότητας: «Ο Οικουμενισμός δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό».

(Κείμενο: Ann-Christin Ladermann, Επισκοπή Münster)