.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛ


Γράφει ο Μέτοικος

Ο π. Βαρθολομαίος που έχει ευλογήσει έναν πόλεμο εναντίων άμαχων Κούρδων στην Αφρίν παριστάνει τον τιμητή και ειρηνοποιό στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Ο «πατριάρχης της Σταμπούλ» Βαρθολομαίος, έτσι υπογράφει το 2018 κείμενο ευλογίας των τουρκικών όπλων εναντίων των άμαχων Κούρδων στην πόλη Αφρίν, με συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε, πως τον «ανησυχεί [η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και πως τον] πληγώνει βαθύτατα!… Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση». Εκτός, βέβαια, και εάν, ο πόλεμος γίνεται από τους Τούρκους για τη δόξα της αγαπημένης πατρίδας του Τούρκου πολίτη Βαρθολομαίου και, γι αυτό δίνει την «ευλογία» του αφού θα εξασφαλίσει [ένα ασφαλές μέλλον για το λαό (της Τουρκίας, δηλαδή, τους συμπατριώτες του), που έχ(ουν) υποφέρει αρκετά…»!

Σχολιάζοντας στη συνέντευξη αυτή, τη στάση του Πατριάρχη Μόσχας στον Πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας, ο πατριάρχης της Σταμπούλ «συντετριμμένος» δήλωσε πως «μπροστά στον θάνατο αθώων ανθρώπων, στον βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού, στην ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, δεν μπορεί να ακούγονται κηρύγματα που να χαρακτηρίζουν «ιερό» έναν πόλεμο».

Και αυτά τα ψεύτικα λόγια ειρήνης, χωρίς ίχνος ντροπής, τα λέει ο Φαναριώτης κληρικός Βαρθολομαίος που έγραφε στον συμπολίτη του Ερντογάν «Ευχόμαστε σε εσάς και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!!! καλή επιτυχία (εναντίον των Κούρδων στην Αφρίν) στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, ώστε να επέλθει ειρήνη στην περιοχή, όπως αναφέρεται στο όνομα της επιχείρησης και ελπίζουμε να δώσει ένα ασφαλές μέλλον για το λαό (της Τουρκίας) που έχει υποφέρει αρκετά…»!!!

Ο π. Βαρθολομαίος που έχει ευλογήσει έναν πόλεμο εναντίων άμαχων Κούρδων στην Αφρίν παριστάνει τον τιμητή και ειρηνοποιό στον πόλεμο της Ουκρανίας! Δύσκολα αντέχετε η τόσο μεγάλη του υποκρισία.

Συνεχίζοντας την επίκρισή του εναντίον του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου ο πατριάρχης της Σταμπούλ δήλωσε ότι: «δε μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι είσαι αδελφός με έναν άλλο λαό και να ευλογείς τον εναντίον του πόλεμο που διεξάγει το κράτος σου». Φαίνεται πως, εάν είσαι «χριστιανός» τύπου Βαρθολομαίου, μπορείς να ευλογείς πολέμους που διεξάγει το κράτος σου (η Τουρκία) εναντίον ομόδοξων αμάχων στην Αφρίν όπως, χωρίς «φόβο θεού» το έκανε ο π. Βαρθολομαίος ευχόμενος στον Ερντογάν «νίκη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας»εναντίον μικρών παιδιών, γυναικών και γερόντων στη Συρία.

Κατηγορεί ο πατριάρχης της Σταμπούλ Βαρθολομαίος τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ότι στηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας του Ρωσικού κράτους και την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, όταν ο ίδιος έγραφε στον Ερντογάν ότι «Ως παράδοση της εκκλησίας μας (του Φαναρίου εννοείται), προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας (την Τουρκία, δηλαδή), την υγεία των ηγετών μας (του Ερντογάν και του ηγέτη των «γκρίζων λύκων») και την ευτυχία και καλοδαιμονία του λαού μας»!

Τα όσα λέει ο πατριάρχης της Σταμπούλ Βαρθολομαίος στη συνέντευξη του «είναι μια ντροπή», σαν τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αρχομανής τόσο, όσο να διαλύσει την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πολιτικά κοντόφθαλμος, ο πατριάρχης της Σταμπούλ Βαρθολομαίος δεν αντιλαμβάνεται πως, η παγκοσμιοποίηση ως ιδεολογικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα διακυβέρνησης καταρρέει. Μπορεί να ειρωνεύεται τους Ρώσους συνδέοντας στη συνέντευξή του τον πόλεμο με το εκκλησιαστικό του πραξικόπημα στην Ουκρανία λέγοντας: «Εκτός και αν [οι Ρώσοι] ελπίζουν ότι η στρατιωτική εισβολή θα τακτοποιήσει και τις εκκλησιαστικές τους διεκδικήσεις» όμως, είναι φανερό, πως δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως κάθε πόλεμος, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, όπως, ένα νέο περιβάλλον αποπαγκοσμιοποίησης στο οποίο θα διαμορφωθούν καινούργια γεωπολιτικά μπλοκ με κοινό παρανομαστή τις πολιτιστικές αξίες και τη θρησκεία.

Έτσι, οι Ρώσοι, στις «αυτόνομες» δημοκρατίες δεξιά του Δνείπερου ποταμού εφαρμόζοντας το γράμμα και πνεύμα των Κανόνων: ιζ΄ της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και λη΄ της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, θα αποδεχθούν μια νέα Εκκλησία που, ενώ δεν θα αναγνωρισθεί από το αιρετίζον και αδίστακτο Φανάρι και τους δορυφόρους του, θα αποτελέσει στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας της αποπαγκοσμιοποίησης τον θεμέλιο λίθο μιας μόνιμης διαίρεσης στην Ορθόδοξη Εκκλησία και, ως εκ τούτου, τη φυσική ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εκκλησιαστικού κέντρου. Και… ο νοών νοείτω.

Το έγκλημα του Βαρθολομαίου είναι πως, προκαλώντας σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατάστρεψε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μεταβαλλόντάς το σε πατριαρχείο της Ιστανμπούλ. 

Ο Μέτοικος αρθρογραφεί για katanixi.gr

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr