.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Όταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές...

...είχαμε επισημάνει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει, γιατί η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο και στην Ανάστασή του (γι'αυτό και δεν γονατίζουμε στις Κυριακάτικες Θείες λειτουργίες στο σημείο «Τα Σα εκ των Σων») και όχι στο εμπόριο και τα κέρδη. 
Τα κέρδη των Κυριακών και των μεγάλων εορτών δεν είναι ευλογημένα. Το ίδιο ισχύει για τις αγροτικές εργασίες. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στηλίτευε αυτές τις ενέργειες που γίνονταν δυστυχώς και στην εποχή του. 

Δεν τα λέγαμε, ούτε τα λέμε αυτά, για να παραστήσουμε τους έξυπνους, ούτε από κακίες και φθόνους, ούτε από κακεντρέχειες, ούτε να πιάσουμε έχθρες. Στο κάτω κάτω δεν τα λέμε εμείς, ο Λόγος του Θεού τα λέει και οι Άγιοι Πατέρες της εκκλησίας μας που ερμηνεύουν τον Λόγο του Θεού. Ο δικός μας σκοπός ως ιστοχώρου είναι η ορθόδοξη ενημέρωση, η κατήχηση, που βασίζεται κυρίως στις ομιλίες του Γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τα έλεγε ο Γέροντας Αθανάσιος τα ανέλυε στο πολυπληθές ακροατήριό του επί σειρά ετών : «μη νομίζετε ότι θέλουν το καλό μας αυτοί που μας βάζουν να κάνουμε αυτά τα πράγματα, άλλους σκοπούς έχουν και εξυπηρετούν, μόνο ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας αγαπά πραγματικά και θέλει το καλό μας, ας μην παρασυρόμαστε από την μόδα της εποχής μας, από τον δυτικό τρόπο ζωής, από την ξωφλημένη δυτική πνευματικότητα».

Και τώρα, όπως είχε πει ο Άγιος Παϊσιος, λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι. 
Αφενός τα εμπορικά καταστήματα αναγκαστικά κλειστά λόγω της πανδημίας, αφετέρου στα αγροτικά δυστυχώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών καταστρέφουν τους κόπους των αγροτών. Ότι κέρδη προήλθαν από εργασίες που γίνονταν σε μέρες που ο Άγιος Τριαδικός Θεός δεν ήθελε να γίνονται, χάνονται τώρα, μπορεί και με το παραπάνω. 
Ας μην απελπιζόμαστε, αυτοκριτική, μετάνοια, καθαρό μυαλό, ακρόαση Λόγου Θεού, συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας, είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να αλλάξουν τους εαυτούς μας, τον τρόπο της ζωής μας, να επηρεάσουν και τους συνανθρώπους μας.

Αρχιμ. Αθανάσιος Μυτηλιναίος