.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Ευχαριστώ!

Ένα βράδυ, όταν επέστρεψε μετά από ένα κήρυγμα, ο ιερέας του επιτέθηκαν με όπλο λίγα τετράγωνα από το σπίτι του. 
Δεδομένου ότι ήταν βαθιά θρησκευόμενος πριν πάει για ύπνο, κάθισε μπροστά στο γραφείο του και έγραψε την ακόλουθη προσευχή:

«Κύριε, σήμερα μου επιτέθηκαν. 
Και νομίζω ότι πρέπει να σας ευχαριστήσω για μερικά πράγματα.

Πρώτα θέλω να σε ευχαριστήσω, ότι ποτέ δεν έχουν επιτεθεί σε μένα πριν, γιατί σε έναν κόσμο σαν τον δικό μας αυτό αντιστοιχεί με ένα θαύμα.
Δεύτερον, θέλω να σε ευχαριστήσω, ότι πήραν μόνο το πορτοφόλι μου όπως πάντα, υπήρχαν μόνο λίγα δολάρια σε αυτό.
Σας ευχαριστώ, Κύριε, γιατί η γυναίκα μου και η κόρη μου δεν ήταν μαζί μου, γιατί θα ήταν πολύ φοβισμένοι, και αυτό ευτυχώς δεν τραυματίστηκα.
Τέλος, Κύριε, σας ευχαριστώ πολύ, ότι ήμουν ο άνθρωπος που λήστεψαν, όχι εκείνος που σκότωσαν». 

oikohouse.wordpress.com