.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Aπο τις διδαχές του Μεγάλου Φωτίου

‘Σε ὃσα ἀφοροῦν την Πίστη, και το να παρεκκλίνει κανείς ἒστω και λίγο, διαπράττει ἁμαρτία θανάσιμη’’.*(Μ.Φώτιος Ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ρώμης Νικόλαον)* (P.G. 102, 604C)

«Οἱ Ἱεροί Κανόνες εἶναι ἀπαύγασμα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί πρέπει νά παραμένουν ἀναλλοίωτοι ὡς ἰσόκυροι τῆς Ἁγ. Γραφῆς».

*(Μ. Φώτιος, ΠΗΔΑΛΙΟΝ, σελ.322-323)*

“Από τους αἱρετικούς πρέπει να πεταγόμαστε μακρυά, ὃπως πεταγόμαστε ὃταν συναντᾶμε ἓνα φίδι και να διακόπτουμε κάθε κοινωνία και να φεύγουμε με ὃλη μας την δύναμη, ἀκόμα κ’ἂν μᾶς φαίνονται σεβάσμιοι και πρᾶοι’’.

“Είναι αιρετικός ο επίσκοπος; Είναι λύκος…και με κάθε δυνατόν τρόπο πρέπει να φεύγεις από τέτοιου είδους ανθρώπους. Είναι πάλι Ορθόδοξος ο ποιμένας; Είναι η ζωή του σφραγισμένη από την ευσεβή Πίστη και δεν σέρνεται πίσω από την αιρετική φατρία; Υποτάξου τότε σ’ αυτόν ως προεστώτα, που είναι εις τύπον του Χριστού”.

*(Ε.Π.Ε. 12, 400, 31)*

«Ἡ πλάνη τῶν ποιμένων προκαλεῖ το ναυάγιο ὃσων ἐπικοινωνοῦν με αὐτούς»

*(Μ.Φώτιος* P.G. :102,698)

«Ὃλα ὃσα ἒχουν καινοτομηθεῖ (νέες διδασκαλίες) ἢ ἒχουν ἐφαρμοστεῖ στην πράξη, τα ὁποῖα εἶναι ἀντίθετα με τὴν ἐκκλησιαστικὴ παράδοση καὶ τὴν διδασκαλία καὶ ὑποτύπωση τῶν ἁγίων καὶ μακαρίων Πατέρων, ἢ θα πραχθοῦν στο μέλλον, ἀ ν ά θ ε μ α».

*(“Σύνταγμα τῶν Κανόνων» Τίτλος Α΄Κεφάλ.2, ΕΠΕ 10, 30).*

Και αλλού αναφέρει ο Άγιος: “πάσαν μεν αιρετικήν συμμορίαν διαπτύσωμεν ( δηλ.να την αποστραφούμε με κάθε τρόπο), πάσαν δε σχισματικήν πονηρίαν βδελυξώμεθα»

Και σε άλλο σημείο:

“Είναι σκυλιά, κύνες, όσοι από τους αιρετικούς και άπιστους, ενώ είχαν κατηχηθεί τον λόγο της ευσεβείας, όχι μόνο δεν έζησαν ενάρετα, αλλά φανέρωσαν τη λύσσα τους εναντίον μας με μανία, περισσότερη απ’ αυτήν που έχουν τα άγρια σκυλιά, τα οποία συνεχώς γαυγίζουν. Γουρούνια επίσης είναι, χοίροι δηλ, όσοι ενώ κυλιούνται στον βόρβορο των άτιμων σαρκικών παθών, παρόλες τις συμβουλές και τους ελέγχους, αυτοί διαμένουν αναίσθητοι και χωρίς επιστροφή”.

*(Μέγας Φώτιος, ΕΠΕ, Άπαντα τα Έργα, Τόμος 3ος, Τα Αμφιλόχια Γ΄, Ερωταποκρίσεις, σελ. 232).*

”Οι πιστοί που έχουν απλή λογική, να αποφεύγουν την κοινωνία τους με τους αιρετικούς…και ούτε να έρχονται σε κοινωνία γάμου μαζί τους, ούτε και να τους δέχονται σαν συνεργάτες σε κοινή πνευματική εργασία. Διότι ένας τέτοιος θα διαφθείρει όλον τον κόπο σου…Και γιατί πρέπει να αναμιγνύεις την ευγένεια της ευσέβειάς σου με τα νόθα γένη;”.

*(Μέγας Φώτιος, ΕΠΕ, Τόμος 2ος, Τα Αμφιλόχια Β΄, σελ. 168)*

Κάθε σχόλιο στα τόσο ξεκάθαρα λόγια του Μεγάλου Φωτίου είναι περιττό, για το αν πρέπει ή όχι να φεύγεις, όχι μόνο από τους Αιρετικούς, *αλλά και απ’ όσους σύρονται πίσω από την αιρετική φατρία!,* (όπως τόσο χαριτωμένα το λέει περιγράφοντας με ακρίβεια τους σημερινούς *δήθεν παραδοσιακούς κληρικούς*)και φυσικά να μην κάνεις γάμο με αιρετικό (τώρα αυτό βέβαια είναι κανόνας από την Σύνοδο της διαρκούς ασέβειας), γεγονός που συνιστά από μόνο του Αίρεση.