.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

ΔΥΣΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΗΤΑ


Ως κριτικά σκεπτόμενοι, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αμφισβητήσουμε την αυξανόμενη επιρροή λίγων επιλεγμένων ανθρώπων και γιγαντιαίων εταιρειών στην κοινωνία μας.

Αυτό το άρθρο στοχεύει να ρίξει φως στους πιθανούς κινδύνους της εισαγωγής ενός συστήματος κοινωνικής βαθμολόγησης, μιας ψηφιακής ταυτότητας που παρακολουθεί όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο και μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά.

Αυτές οι αναδυόμενες τάσεις έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν τη ζωή μας με τρόπους που μπορούν να διαβρώσουν την ιδιωτικότητα, την αυτονομία και την ελευθερία μας.

Το σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης

Η έννοια ενός συστήματος κοινωνικής βαθμολόγησης έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος από την Κίνα. 

Στην ουσία, αποδίδει μια αριθμητική τιμή σε κάθε πολίτη με βάση τη συμπεριφορά του, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, επηρεάζοντας την πρόσβασή του σε υπηρεσίες, θέσεις εργασίας, ακόμη και σχέσεις (1).

Οι κίνδυνοι ενός συστήματος κοινωνικής βαθμολόγησης έγκεινται στη δυνατότητα κατάχρησης και κατάχρησης. Μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος ατόμων με χαμηλές βαθμολογίες, δημιουργώντας μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι παρακολουθούνται συνεχώς και κρίνονται από έναν αδιαφανή αλγόριθμο.

Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανατριχιαστική επίδραση στην ελευθερία του λόγου, καθώς τα άτομα μπορεί να φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους λόγω του πιθανού αντίκτυπου στο κοινωνικό τους πιστωτικό αποτέλεσμα (2).

Ψηφιακή ταυτότητα

Μια ψηφιακή ταυτότητα που παρακολουθεί ό, τι κάνετε στο διαδίκτυο είναι ένας άλλος λόγος ανησυχίας.

Ενώ οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι τέτοια συστήματα μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, έρχονται επίσης με σημαντικούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και την προσωπική ελευθερία. 

Μόλις όλες οι διαδικτυακές δραστηριότητες ενός ατόμου συνδεθούν με μια ενιαία ψηφιακή ταυτότητα, γίνεται πολύ πιο εύκολο για τις κυβερνήσεις ή τις εταιρείες να τις παρακολουθούν και να τις ελέγχουν.

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της NSA κατέδειξαν τη δυνατότητα κατάχρησης όταν οι κυβερνήσεις έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων (3).

Ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες, επιτρέποντας ακόμη πιο εκτεταμένη παρακολούθηση και κατάρτιση προφίλ των ατόμων.

Μια κοινωνία χωρίς μετρητά

Η κίνηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά συχνά διαφημίζεται ως ένας τρόπος για τη μείωση της εγκληματικότητας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την παροχή μεγαλύτερης ευκολίας.

Ωστόσο, έχει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου κάθε συναλλαγή παρακολουθείται και καταγράφεται, εξαλείφοντας τα τελευταία απομεινάρια της οικονομικής ιδιωτικότητας.

Σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, η κυβέρνηση και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν άνευ προηγουμένου έλεγχο στις ζωές των ανθρώπων, με τη δυνατότητα να παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ή να παρακολουθούν τα πρότυπα δαπανών κατά βούληση (4).

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια λίγων, με τους απλούς πολίτες να έχουν ελάχιστα μέσα για να προστατεύσουν την οικονομική τους αυτονομία.

Συμπέρασμα

Η εισαγωγή ενός συστήματος κοινωνικής βαθμολόγησης, μιας ψηφιακής ταυτότητας και μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν τον κόσμο μας με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ιδιωτικότητα, την αυτονομία και την ελευθερία.

Ως κριτικά σκεπτόμενοι, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενήμεροι για αυτές τις εξελίξεις και να πιέσουμε για διαφάνεια, λογοδοσία και ελέγχους και ισορροπίες για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας.

Πηγές: Botsman, Ρ. (2017). Τα μεγάλα δεδομένα συναντούν τον Μεγάλο Αδελφό, καθώς η Κίνα κινείται για να αξιολογήσει τους πολίτες της. Ενσύρματο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανακτήθηκε από https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion
Ma, Α. (2018). Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας έχει εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν 11 εκατομμύρια πτήσεις και 4 εκατομμύρια ταξίδια με τρένο. Επιχείρηση Insider. Ανακτήθηκε από https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-blocked-people-taking-flights-train-trips-2018-5
Greenwald, Γ. (2013). Edward Snowden: ο πληροφοριοδότης πίσω από τις αποκαλύψεις παρακολούθησης της NSA. Ο Guardian. Ανακτήθηκε από https://www.theguardian.com/world/2013/jun/09/edward-snowden-nsa-whistleblower-surveillance
Rogoff, Κ. (2016). Η κατάρα των μετρητών. Πανεπιστημιακός Τύπος του Πρίνστον. https://press.princeton.edu/books/paperback/9780691178363/the-curse-of-cash/