.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


«Δεν σας κρύπτω ότι μετέφερα Θεία Κοινωνία από την Λάρισα στην Αθήνα, για να κοινωνήσω κάποιους ανθρώπους. Και ευτυχώς που κοινώνησα κάποιο πρόσωπο, ύστερα από δυο μέρες πέθανε. Θα ήταν αδύνατο να βρουν ιερέα στην Πολυκλινική Αθηνών. Και επήρα Θεία Κοινωνία από την Λάρισα και μετέφερα εκεί ή όπου αλλού. 
Έχω μεταφέρει και εκτός Λαρίσης μακριά Θεία Κοινωνία. 
Παλαιά όχι μόνο κληρικοί, αλλά και λαϊκοί είχαν επάνω τους Θεία Κοινωνία και κοινωνούσαν πολύ τακτικά. Αυτό σήμερα απαγορεύεται γιατί δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχει ανάγκη ο λαϊκός να το κάνει. Στην Αρχαία Εκκλησία όμως υπήρχε ανάγκη και γίνονταν από λαϊκούς η μεταφορά της Θείας Κοινωνίας είτε για ιδία χρήση είτε για χρήση ασθενών και ετοιμοθανάτων ή μαρτύρων στην φυλακή». 

Απόσπασμα από τη σειρά ομιλιών : Α' Βασιλειών, Ομιλία 5η, 13-9-1978

Σημ. Δεν γνωρίζουμε τί δοκιμασίες θα επιτρέψει ο Άγιος Τριαδικός Θεός όσον αφορά τη μετάδοση ή τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας από τις Εκκλησίες. Όμως αυτή η πληροφορία που μας έδωσε ο μακαριστός Γέροντας Αθανάσιος είναι πολυτιμότατη και αξιοποιήσιμη σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.