.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Το να ομολογούμε τα αμαρτήματα μας, αυτό είναι που ευχαριστεί στον Θεό

Να γίνεστε απρόσκοποι, σε κανένα να μην παρέχεται αφορμή διότι εάν είμαστε φως και ζύμη και φωστήρες (άστρα) και άλας πρέπει να φωτίζουμε και όχι να σκοτίζουμε.

Να μην ντρέπεσαι όταν μετανοείς, αλλά όταν αμαρτάνεις.

Ο ωκεανός έχει όρια μα η θεία ευσπλαχνία του Θεού είναι απεριόριστη και άπειρη.

Η αμαρτία είναι τραύμα, η μετάνοια το φάρμακο… και όπως συμβαίνει στο σώμα τραύματα και φάρμακα, έτσι και στην ψυχή αμαρτήματα και μετάνοια.

Κανείς δεν πρέπει να απελπίζεται για τη σωτηρία του…

Δεν υπάρχει καμία κακία που να μη λύνεται με την μετάνοια.

Τα γνωρίσματα δε της αληθινής μετανοίας είναι:

α) Στο στόμα εξομολόγηση,

β) στην καρδιά συντριβή,

γ) στην ζωή διόρθωση.

Χαίρονται οι δαίμονες όταν βλέπουν αμαρτία, αγάλλονται οι άγγελοι όταν διαβλέπουν μετάνοια.

Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη σωτηρία του πλησίον.

Γι’ αυτό λάβαμε εντολή να μη φροντίζουμε μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για τα συμφέροντα του πλησίον.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος