.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Η πλάνη των εσχάτων


Η πλάνη των εσχάτων. Όλοι μιλoύμε για Θεό, αλλά Θεού πρόσωπο ελάχιστοι έχουν δει και γνωρίζουν σε κάθε γενιά...

Και αυτοί οι ''ελάχιστοι'', οι Άγιοι Πατέρες της θεοπτίας, έχουν πολλά γλυκά, αλλά και ''πικρά μαντάτα'' να μας πούν, που καθόλου δεν αρέσουν στήν νοσηρή φαντασία μας, στο καλοσιδερομένο ράσο μας, το δίπλωμα θεολογίας μας... Την καλή και "ηθική" χριστιανοσύνη του Επισκοπικού θρόνου μας.

Γιατί είμαστε άπιστοι, τρισάθλιοι και χαμερπείς... θλιβεροί εγωπαθείς, παλιάτσοι της Νέας Εποχής, άνευ νοεράς προσευχής, Πεντηκοστής, και φόβου Θεού.

Αλλά με άποψη πάνω απ' ολα. (...)

Δημήτρης Ρόδης