.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Σήμερα είναι η μνήμη του νεότερου Πατροκοσμά Αγίου Μέγα Ιεράρχου Αυγουστίνου Καντιώτη…


Ἦχος δ´. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἱεράρχην μέγιστον, τῆς Ἐκκλησίας, Αὐγουστῖνον ὅσιον, ἀνευφημήσωμεν πιστοί, προφητικῶν δι’ ἐλλάμψεων, τὸν τοῦ Κυρίου, τὴν ποίμνην φωτίσαντα.
[Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης]

Η μνήμη της κοιμήσεως του μεγάλου ιεράρχη που φοβούνται όλοι, διότι ορθοτομούσε το λόγο της ορθόδοξης αληθείας ακέραια, δίχως εκπτώσεις όπως σήμερα!

Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 2010, εκοιμήθη εν Κυρίω μια αγιασμένη μορφή της Ορθοδοξίας μας, ένας πολύ μεγάλος ιεράρχης και προφήτης των ημερών μας, ο επί 33 συναπτά έτη Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος Καντιώτης, σε ηλικία 104 ετών! †



Εμφανίστηκε ο π. Αυγουστίνος σε μια πρεσβυτέρα, πολύ ενάρετη και αγία ψυχή, στην Αιτωλοακαρνανία, μητρόπολη που είχε διακονήσει, και της είπε: «Να με παρακαλάς, να μου ζητάς ό,τι θέλεις, ο Θεός μας μου έδωσε την αγιότητα, με έκανε άγιο!»


Ο Άγιος επίσκοπος Αυγουστίνος, δώρο Θεού στην Εκκλησία, ο «Νέος Χρυσόστομος», κατά τον Άγιο Παΐσιο, στον δρόμο των αγίων αποστόλων, στα ίχνη των αγίων πατέρων· η πρώτη δήλωσή του στο ποίμνιό του: «Δὲν θὰ θυσιάσω τὶς ἀρχές μου χάριν τοῦ θρόνου, ἀλλὰ χίλιους θρόνους θὰ θυσιάσω γιὰ τὸν Χριστὸ καὶ τὴν Αλήθεια!»


Η Οσία γερόντισσα Γαλακτία στις 28/8/2010 είπε: «Σήμερα σείστηκαν τα επουράνια! Ένας μεγάλος Ιεράρχης ανέβηκε στον Ουρανό! (ήταν ο Φλωρίνης Αυγουστίνος) Δίπλα στον Πατροκοσμά! Τον βλέπουν οι κακομοίρηδες, κάποιοι άλλοι αρχιερείς από την άλλη πάντα (κόλαση) και λιώνουν!» (μαρτυρία Μαρίας Δασκαλάκη)


Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε: «Εσείς στην Ελλάδα δεν έχετε καμμία ανάγκη! Έχετε έναν επίσκοπο, τον Αυγουστίνο Καντιώτη, που δείχνει τον σωστό δρόμο τον οποίο πρέπει να βαδίσετε! Θα θέλαμε και εμείς στην Σερβία να έχουμε ένα τέτοιο επίσκοπο!»


Είπε ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης της Ευβοίας: «Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης είναι πατήρ της Εκκλησίας!»~ «Τί κάνει, Νῖκο, ὁ δεσπότης μας, ὁ π. Αὐγουστῖνος; Αὐτὸς μᾶς κρατάει ὅλους, αὐτὸς κρατάει ὅλη τὴν ᾿Ορθοδοξία. Ξέρεις γιατὶ τὸν μισοῦν καὶ τὸν διώκουν ἄλλοι δεσποτάδες; Τὸν μισοῦν καὶ τὸν διώκουν, διότι τὸν φθονοῦν, ἐπειδὴ εἶνε ἀνώτερός τους καὶ δὲν μποροῦν νὰ τὸν φθάσουν».


Ο Άγιος Πορφύριος είπε στο γνήσιο πνευματικό τέκνο του π. Αυγουστίνου, Νικόλαο Σωτηρόπουλο: «῾Ο Αὐγουστῖνος εἶνε ὁ μεγάλος ἀσκητής. ῞Οσα λέγει καὶ ὅσα γράφει εἶνε ὅλα διαμάντια». Σε άλλο πρόσωπο ο Άγιος είπε· «῾Ο Αὐγουστῖνος εἶνε Πατερικὴ μορφή, σὰν τοὺς Πατέρες τῆς Α´ Οἰκουμενικῆς Συνόδου». Στον π. Λαυρέντιο Γρατσία είπε: «Ο π. Αυγουστίνος ό,τι συμβαίνει στην Εκκλησία το νοιώθει σαν να συμβαίνει επάνω του στον εαυτό του.»


Ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής [4 Νοεμβρίου] από την Δράμα: «στον Αθανάσιο Βογατίνη, που διάβαζε το φυλλάδιο “Σπίθα”, που εκδίδει ακόμα ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος, λέει: Ο Αυγουστίνος θα ομολογήσει για την δόξα του Κυρίου».

Σημαδιακή η μέρα αυτή, αφού ο υπεραιωνόβιος π. Αυγουστίνος εκοιμήθη: Ημέρα Σάββατο -ημέρα των κεκοιμημένων 28 Αυγούστου -ημέρα της κοιμήσεως του ομωνύμου του αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος (✞28-8-430). Την ώρα που στο Άγιον Όρος τέλειωνε η αγρυπνία για την μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία γιορτάζει στις 28 Αυγούστου.

ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑ ΙΕΡΑΡΧΗ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ.


Ἦχος γ´. Τὴν ὡραιότητα.
Ὅτε πρὸς Κύριον, σὺ ἐξεδήμησας, τότε ἐσείσθησαν, τὰ ἐπουράνια, ἱεραρχῶν ἡ καλλονή, πανένδοξε Αὐγουστῖνε, καὶ κατατηκόμενοι, ἐν δεινοῖς ἐθεώρουν σε, ἀπὸ τῆς κολάσεως, ἱεράρχαι ἀνόσιοι, ὡς ἔφη ἡ σεπτὴ Γαλακτία, Κρήτης ἀγλάισμα τὸ νέον.
[Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης]