.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ (Κουτλουμουσιανόν Κελί Οσίου Χριστοδούλου - Άγίου Ορους - ΑΘΩ) ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ (Κουτλουμουσιανόν Κελί Οσίου Χριστοδούλου-Άγίου Ορους-ΑΘΩ)

ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΨΕΥΔΟΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ" ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΜΕ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ..... 

Γέροντας Γαβριήλ: Εύχομαι ολοψύχως η ευλογία του Θεού να είναι μαζί με όλο τον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό.Να μας προστατεύει, να μας βγάλει απ᾽τα αδιέξοδα αυτά και να καταισχύνει όλους αυτούς που πολεμούν τη θρησκεία μας. 

Ο Θεός ζητάει από εμάς τους Χριστιανούς μετάνοια. Χωρίς μετάνοια δε θα σωθούμε.Οταν οι Πέρσες ήρθαν να κυριεύσουν την Αθήνα, οι Αθηναίοι στείλαν στο μαντείο των Δελφών και ρώτησαν: “Πώς θα σωθούμε;” και η Πυθία απήντησε: “Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη”. 

Οι Άγιοι μας λένε: “Η Μετάνοια θα σώσει την Ελλαδίτσα μας”.Xωρίς μετάνοια δε θα σωθούμε. Ψηφίσαμε τόσους νόμους εναντίον του Νόμου του Θεού.Ο Θεός λεει στον Δεκάλογο: “Οὐ φονεύσεις”.Oι Ἐλληνες βουλευτές λένε : “Κάτω ο Νόμος του Θεού”. Νομιμοποίησαν τις εκτρώσεις.Ο θεός λέει : “Οὐ μοιχεύσεις”.Oι Έλληνες βουλευτές πήραν απόφαση και κατήργησαν αυτον τον Νόμο και λένε: “Κάτω αυτος ο νόμος.
Νομιμοποίησαν τις μοιχείες ,τις πορνείες, την ελεύθερη συμβίωση, τον πολιτικό γάμο, την καύση των νεκρών.Βγάζουν τα θρησκευτικα από τα σχολεία, πετάνε τον Σταυρό από τη σημαία. 

Ψηφίζουν νόμους να παντρεύονται άνδρες με άνδρες και να έχουν δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Πώς θα μας ελεήσει ο Θεός;Πρέπει να μετανοήσουμε.Χωρίς μετάνοια δε θα σωθούμε. Τώρα που κλεισανε τις εκκλησίες, μέχρι να ανοίξουν, να κάνουμε τα σπίτια μας κατ᾽οίκον εκκλησία. 

Λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: “Να προσεύχεσθε, όπου και να βρίσκεσθε, γιατί είσθε ναός του Θεού και μην ψάχνετε άλλον τόπο από τον εαυτό σας”.Και αναφέρει για παράδειγμα: “O Aπόστολος Παύλος με τον Απόστολο Σύλλα δεν είχαν ναό να προσευχηθούν μέσα στη φυλακή και η προσευχή τους τους ελευθέρωσε από τα δεσμά.Ο προφήτης Δανιήλ δεν είχε ναό να προσευχηθεί, μέσα στον λάκκο των λεόντων προσευχήθηκε και η προσευχή του έκλεισε τα στόματα των λεόντων και δεν τον φάγανε.Οι τρεις παίδες δεν είχαν ναό να προσευχηθούν, μέσα στο καμίνι. Και μετέβαλαν με την προσευχή τους τη φλόγα σε δρόσο. 

Ο Ληστής δεν είχε ναό να προσευχηθεί, πάνω στον Σταυρό προσευχήθηκε και κέρδισε τον Παράδεισο.Ο Ιωνάς δεν είχε ναό να προσευχηθεί, μέσα στην κοιλιά του απαισίου καρχαρίου και ανάγκασε τον καρχαρία να τον βγάλει σε μια ακτή της Παλαιστήνης.Ο Ιώβ δεν είχε ναό να προσευχηθεί, πάνω στην κοπριά προσευχήθηκε.Να προσευχόμαστε όπου και να βρισκόμαστε. Η ψυχή του κάθε ανθρώπου είναι Αγία τράπεζα και μπορεί ο κάθε Χριστιανός να προσφέρει τη θυσία του στον Θεό, την λατρεία του, με την προσευχή. 

Αναφέρεται στη μυθολογία, όταν ο Θεός μοίραζε πατρίδες, οι Έλληνες πήγαν τελευταίοι.Τους λέει: “Δεν έχω να σας δώσω, τα έδωσα όλα!”. “Μα εμείς , Κύριε, πού θα μείνουμε;”. “Μα τι να σας κάνω, αφού καθυστερήσατε”. “Μα για σένα, Κύριε, καθυστερήσαμε, για τον Ἄγνωστο Θεό μιλούσαμε!Και Τους λέει, “Άντε, με καταφέρατε, κράτησα κάτι για τα γεράματά μου.Πάρτε το και θα μείνω κι εγώ μαζί σας”. Kαι μας έδωσε ο θεός την Ελλάδα. Και τόσο ευλόγησε ο Θεός τον Ελληνικό λαό ανάμεσα σε όλα τα έθνη της γης.Απ᾽όλες τις γλώσσες που υπάρχουν στον πλανήτη μας, ο θεός την Ελληνική γλώσσα διάλεξε για να γραφούν τα Ευαγγέλια. Μικρή ευλογία είναι αυτό; 
Οι μεγαλύτεροι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι Έλληνες!Είναι αυτό μικρή ευλογία; Άμα διαβάσουμε στα Συναξάρια σε κάθε γωνία της γης, βλέπουμε ότι υπάρχουν Άγιοι και μάρτυρες. Μόνο η θεσσαλονίκη έχει σαράντα δύο Αγίους. Αυτό μικρή ευλογία είναι; 
Οι Άγιοι κι όταν ζούσαν, ωφελούσαν την ανθρωπότητα, και μετά που κοιμήθηκαν. 

Κι ο Θεός ενώ μας ευλόγησε τόσο, εμεις λέμε: “Kύριε, δε Σε θέλουμε για Θεό μας και για Κύριό μας.” Και πώς το λέμε αυτό; Καταργούμε του Θεού τον Νόμο και ψηφίζουμε δικούς μας νόμους. 

Κάποτε ο μέγας Αλέξανδρος, σε μια μάχη, έπιασε έναν στρατιώτη που κρυβόταν. Τον ρωτάει:Πώς σε λένε; Λέει αυτός: Αλέξανδρο με λένε.Του λέει: “Αλέξανδρο σε λένε; Ή θα αλλάξεις διαγωγή, ή θα αλλάξεις όνομα. Με είδες εμένα στις μάχες να κρύβομαι;».Και η Ελληνική βουλή δεν πρέπει να λέγεται Ελληνική βουλή. Πρέπει να αλλάξει όνομα με αυτά που ψήφισε. Πρέπει να λέγεται άβουλη και ασύνετη και απερίσκεπτη. Κατήργησε τον Νόμο του θεού και ψήφισε νόμους του Αντιχρίστου. Αυτοί οι Έλληνες βουλευταί είναι εθνοπατέρες ή εθνοολετήρες;Είναι σωτήρες του ελληνικού έθνους ή νεκροθάφτες;Με αυτούς τους νόμους που ψηφίσανε, είναι νεκροθάφτες. Δεν είναι σωτήρες. Ο λαός πρέπει να ξυπνήσει, να διαμαρτυρηθεί, να αλλάξουν αυτοί οι νόμοι, να καταργηθούν και να επαναφερθεί ο Νόμος του Θεού. Ο θεός έτσι θα μας ελεήσει. Διαφορετικά, δε θα δούμε έλεος απ´τον θεό. Προσευχόμαστε όλοι οι μοναχοί για όλο τον Κόσμο, να μας λυπηθεί ο Θεός. 

Ερώτηση: Για τις καταστροφές στο Άγιον Όρος, πριν από μια βδομάδα, τι έχετε να πείτε; 

Απάντηση: Eγώ, γιατί φτωχή μου γνώμη, είναι, αφού το Άγιον Όρος, τα μοναστήρια δέχθηκαν τους Σχισματικούς, τους αχειροτόνητους και αυτοχειροτόνητους και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους και πήγαν και στην Ουκρανία και συμπροσευχήθηκαν και συλλειτούργησαν, αυτό είναι τιμωρία απ´τον θεό, γι᾽αυτά που κάνουνε. 

Ερώτηση: Στα μεγάλα μοναστήρια που συλλειτούργησαν με τους Σχισματικούς του Επιφανίου, τι έχετε να πείτε; 

Απάντηση: Αυτοί οι Σχισματικοί της Ουκρανίας δε θα σωθούνε. Όσα μοναστήρια τους δέχθηκαν και συλλειτούργησαν, συμπροσευχήθηκαν, τους κοινώνησαν, δεν θα σωθούνε κι αυτοί.Ποιός μας το λέει αυτο; Μας το λέει ο Νόμος του θεού. Τί λέει ο 45ος Αποστολικός κανόνας; Ἐπίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω. Εἰ δὲ έπέτρεψεν αὐτοῖς ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαι τι, καθαιρείσθω». Oλοι αυτοί που συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν με τους Σχισματικούς, σύμφωνα με τον Κανόνα αυτό, είναι αφορισμένοι και καθηρημένοι. 
Και σύμφωνα με τον Κανόνα της Δευτέρας Αντιοχείας Συνόδου, είναι ακοινώνητοι. 

Ερώτηση: Υπάρχει, κατά την άποψή σας, εκδίκηση πνευματική του θεού για την ολισθηρότητα και την πνευματική εκτροπή στην πατρίδα μας; 

Απάντηση: Ο Θεός περιμένει τη μετάνοιά μας, δε συμφωνεί με αυτά που κάνουμε. 

Ερώτηση: Υπάρχει μια φημολογία διάχυτη για πόλεμο με την Τουρκία. 

Απάντηση: Αυτό μπορεί να γίνει. Τί να σου πω. Αφού δεν έχουμε την ευλογία από τον θεό, πώς ο Θεός θα μας ευλογήσει; Ο Γερμανός Β´Κωνσταντινουπόλεως γράφει μια επιστολή στους Κυπρίους και τους λέει: “Σας εξορκίζω να φεύγετε ολοταχώς απο τους ιερείς εκείνους που υπέπεσαν στην Αίρεση των Λατινοφρόνων και μήτε σε εκκλησία που αυτοί λειτουργούν να πηγαίνετε, μήτε αντίδωρο να παίρνετε από τα χέρια τους, μήτε να κοινωνείτε, αλλά να κάθεσθε στα σπίτια σας και να προσεύχεσθε, ειδάλλως, θα υποστείτε την ίδια κόλαση μ᾽αυτούς.Αν ένας Πατριάρχης , Αρχιεπίσκοπος ή Επίσκοπος δε σέβεται τους Αποστολικούς κανόνας, δε σέβεται τους κανόνας των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, δε σέβεται αυτά που δίδαξαν οι Πατέρες μας, που απαγορεύουν τα συλλείτουργα και τις προσευχές, αυτός ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Επἰσκοπος δεν είναι ποιμένας.Τί είναι; Μας το λέει ένας μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας του 1ου αιώνος: “Πᾶς ὀ λέγων παρά τὰ διατεταγμένα, κἂν ἀξιόπιστος ᾖ, κἂν νηστεύῃ, κἂν προφητεύῃ, κἂν παρθενεύῃ, κἂν σημεῖα ποιῇ, λύκος φαινέσθω, ἐν προβάτων δορᾷ, προβάτων φθοράν κατεργαζόμενος”( Ἅγιος Ίγνάντιος ο Θεοφόρος). 

-Eρώτηση: Όταν ο προεστώς σε μια Ευχαριστιακή Σύναξη, ο Επίσκοπος ή ο πρώτος των ιερέων έχει αιρετικά φρονήματα, μας έχετε πει, να φεύγουμε πάραυτα. Εάν όμως, όπως σήμερα,από δέκα ιερομονάχους, ο ένας έχει επικοινωνία με τους Σχισματικούς, όπως ο (τάδε), κι εμείς αυτό δεν το γνωρίζουμε, πρέπει να φύγουμε; Μπορεί να επιφέρει μολυσμό στους υπολοίπους δέκα ή κατ᾽οικονομία μπορούμε να παραμείνουμε μέσα και να λειτουργηθούμε; 

Απάντηση: Δεν ξέρω, πρέπει να φεύγουμε απ᾽αυτούς.Ακούστε τι λέει ο Ιερός Χρυσόστομος (σχετικά με το γεγονός οτι είναι μερικοί δεσποτάδες που λένε στους ιερείς να παντρέψουν έναν Ορθόδοξο με έναν ετερόδοξο και λέει ο παππούλης, “Δεν μπορώ, Δέσποτα, να το κάνω αυτό, γιατί οι Κανόνες της Εκκλησίας το απαγορεύουν και το λέει και το Αποστολικολόγιο”):  “Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν και ὑπείκετε”(Ιερός Χρυσόστομος). 

(Επαναλαμβάνει ο γέρων Γαβριήλ: Πολλοί δεσποτάδες πιέζουν τους ιερείς να κάνουν παράνομες πράξεις, να στεφανώσουν έναν Ορθόδοξο με έναν ετερόδοξο ή να κοινωνήσουν αιρετικούς και οι ιερεις λένε: “Δέσποτα, δεν μπορω να το κάνω αυτο γιατί οι κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν...”) Πώς ο Ιερός Χρυσόστομος ερμηνεύει αυτό το “Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν και ὑπείκετε”; Ρωτάει ο Άγιος:“Eἰ μἐν πονηρὀς ἦν ὁ ἡγούμενος καὶ οὐ πειθόμεθα...” και ρωτάει και παροτρύνει ως εξής: “Πονηρός πῶς λέγεις;” Εἰ μὲν πίστεως ἕνεκεν φεύγει αυτοῦ καὶ παραίτησαι, μὴ μόνον ἂν ἄνθρωπος ἦν ἀλλὰ κἂν ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ κατιών. 

Ο Απόστολος Παύλος τι λέει στους Γαλάτες: “κἂν ἄγγελος εὐαγγελίζεται ὑμῖν, παρ᾽ ὃ εὐαγγελισάμεθα, ἀνάθεμα ἔστω”. Ήταν δυνατόν ποτέ να πάει ένας ἄγγελος στους Γαλάτες και να τους κηρύξει κάτι αντίθετα από αυτά που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος; Φυσικά οχι! Ε, τότε γιατί το γράφει αυτό ο Απόστολος; Άσκοπο είναι; Περιττό είναι; Για να μας προστατεύει να μην πέσουμε σε παγίδα και πούμε: “ O δεσπότης μας είναι άγιος, η προσευχή του ανασταίνει νεκρούς, ανοίγει τα μάτια από τυφλούς, ανορθοί παραλύτους!”. 
Όλα να τα κάνει αυτά , αφού λέει κάτι που δε συμφωνεί με την εκκλησία όχι μόνον σε αυτόν, αλλά και σε άγγελον απ ουρανού δεν πρέπει να κάνουμε υπακοή! Και ένα άλλο ακόμα, έχουμε καθήκοντα προς τους πνευματικούς μας πατέρες και καθήκοντα προς τον Θεόν. Τα καθήκοντα προς τον θεόν είναι υπέρτερα των καθηκόντων προς τους πνευματικούς πατέρες . 

Αν ενα καθήκον προς τους πνευματικούς μας πατέρες συγκρούεται με το καθήκον προς τον Θεόν, παύει να ισχύει, καταργείται. Για παράδειγμα, έχουμε την Αγία Γραφή. Τί διαβάζουμε στις πράξεις των Αποστόλων; Οι Γραμματείς και οι Ιουδαίοι και οι Φαρισαίοι...οι Ιουδαίοι αρχιερείς ήταν πνευματικοί ηγέτες την εποχή του Κυρίου μας. Πιάσαν τους Αποστόλους και τους έβαλαν φυλακή και τους είπαν να μην κηρύττουν. Πήγε ο άγγελος και τους έβγαλε και τους είπε να κηρύξουν και όταν τους πιάσανε και τους είπαν: “Eμείς τι σας είπαμε;
Εκείνοι απήντησαν: “ πειθαρχεῖν δεῖ θεῷ μᾶλλον ἢ ἀνθρώποις”. Πώς θα κάνω υπακοη σε έναν Πατριάρχη, σε έναν Δεσπότη, σε εναν πολιτικό άρχοντα που λέει κάτι που δε συμφωνεί με τον Νόμο του θεού. 

-Ευχαριστούμε πολυ γέροντα! Χριστός Ανέστη. 

-Aληθώς Ανέστη. Ο Θεός να σας ευλογεί εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι.