.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Έλεγχος εκκλησιαστικής πραγματικότητας

Απο την Αναστασία (Γερμανία)

Χρησιμοποιώντας την παρακάτω λίστα μπορείτε να ελέγξετε σε ποιό ακριβώς σημείο του σημερινού λεγομένου χριστιανικού κόσμου βρίσκεστε.

· Αν είστε καθολικός, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η θρησκεία σας κατείχε κατά τα πρώτα 1000 χρόνια της ιστορίας της ακριβώς την ίδια πλούσια αποστολική και πνευματική κληρονομιά με την Ορθόδοξη Εκκλλησία, αφού κατά το διάστημα του πρώτου αιώνα ήταν η μία και αυτή Εκκλησία.
Το 1054 όμως ο Παπισμός χωρίστηκε απο τα υπόλοιπα τέσσερα Πατριαρχεία, γιατί πίστευε ότι αποτελεί το υψηλότερο και σημαντικότερο απο τα άλλα.
Πριν απο τον χωρισμό αυτό ο Παπισμός είχε ήδη μόνος του αλλάξει το Σύμβολο της Πίστεως της Νικαίας/Κωνσταντινουπόλεως με το να προσθέσει την λέξη "filioque" και εφηύρε επίσης και άλλους ακόμη νεοτερισμούς, άγνωστους μέχρι τότε.
Έτσι η θρησκεία σας ιδρύθηκε κατα το έτος 1054.

· Αν είστε Λουθηρανός, η θρησκεία σας ιρδύθηκε απο τον MartinLuther, έναν πρώην μοναχό της παπικής εκκλησίας κατά το έτος 1517.

· Αν είστε Αγγλικανός, η θρησκεία σας ιδρύθηκε απο τον βασιλιά Heinrich VIII. το έτος 1534, κατόπιν διαφωνίας με τον Πάπα, ο οποίος δεν του έδωσε την άδεια να χωρίσει την σύζυγό του και να ξαναπαντρευτεί κάποια άλλη γυναίκα.

· Αν είστε Πρεσβυτεριανός, η θρησκεία σας ιδρύθηκε απο τονJohn Knox στην Σκωτία το έτος 1560.

· Αν είστε Kongregationalist, η θρησκεία σας ιδρύθηκε απο τονRobert Brown στην Ολλανδία το έτος 1582.

· Αν είστε Βαπτιστής, έχετε την διδασκαλία της θρησκείας σας απο τον John Smyth, ο οποίος την δημοσιοποίησε κατά το έτος 1606 στο Άμστερνταμ.

· Αν είστε πρεσβυτεριανός προτεστάντης, η θρησκεία σας ιδρύθηκε απο τον Samuel Seabury κατά τον 17οαιώνα στις αμερικανικές κολονίες.

· Αν ανήκετε στην Ολλανδική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία,αναγνωρίζετε τον Μichelis Jones ως τον ιδρυτή της θρησκείας σας, αφού αυτός την δημιούργησε στην Νέα Υόρκη κατά το έτος 1628.

· Αν είστε Μεθοδιστής, η θρησκεία σας θεμελιώθηκε απο τουςJohn und Charles Wesley στην Αγγλία κατά το έτος 1774.

· Αν είστε Ουνίτης, η θρησκεία σας ιδρύθηκε στο Λονδίνο το έτος 1774 απο τον Theophillus Lindley.

· Αν είστε Μορμόνος, η θρησκεία σας επινοήθηκε απο τον JosephSmith στην Νέα Υόρκη κατά το 1829.

· Αν προσεύχεστε με τον Στρατό της Σωτηρίας, η θρησκευτική σας ομάδα ιδρύθηκε απο τον William Booth στο Λονδίνο κατά το 1865.

· Αν ανήκετε στους Χριστιανούς Επιστήμονες, έτος ιδρύσεως της θρησκείας σας ήταν το 1879 απο την Mary Baker Eddy.

· Αν ανήκετε σε μία απο τις παρακάτω θρησκευτικές οργνανώσεις, γνωστές ως Εκκλησία των Ναζαρινών, Εκκλησία της Πεντηκοστής, Christengemeinde, Μάρτυρες του Ιεχωβά ή Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας κτλ., τότε ανήκετε σε μία απο τις εκατοντάδες νέες θρησκευτικές ομάδες, η οποίες ιδρύθηκαν τα τελευταία 150 χρόνια απο διάφορους άνδρες και γυναίκες.

· Αν είστε ορθόδοξος Χριστιανός, η Εκκλησία σας ιδρύθηκε κατά το έτος 33 μ.Χ. απο τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, ενώ η ιστορία της φτάνει πίσω ως την αρχή της Δημιουργίας του κόσμου.
Η ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αλλάξει σε τίποτα απο την ίδρυσή της και παραμένει η ίδια εχθές, σήμερα και στους αιώνες των αιώνων.

Σας καλούμε να έλθετε και να ελέγξετε αυτό το γεγονός, ιστορικά, πνευματικά, θεολογικά, δογματικά, κανονικά, πατρολογικά και μυσταγωγικά.

(απο το Orthodox Australia, No 78, Μάρτιος 2000; σελ.43)