.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Όπως εμείς θέλουμε να μας βοηθούν οι κεκοιμημένοι, έτσι κι αυτοί έχουν ανάγκη από τη δική μας βοήθεια

Η ψυχή ποτέ δεν πεθαίνει. Ζει και μετά τον θάνατο. Σκέπτεται, αισθάνεται, αγαπά, θυμάται τα πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο σωματικός θάνατος δεν καταργεί την υπόσταση του ανθρώπου, ούτε εμποδίζει την επικοινωνία μας με τους κεκοιμημένους. Μάλλον την ευκολύνει περισσότερο. Διότι λησμονούνται τα ελαττώματα και μένει μόνο η αγάπη.

Με τον βιολογικό θάνατο διακόπτονται οι επίγειες σχέσεις μας με τους ανθρώπους που φεύγουν απ’ αυτή τη ζωή, αλλ’ εξακολουθεί να «υφίσταται αμοιβαία πνευματική επικοινωνία, συμπαράσταση και αλληλοβοήθεια διά της αγάπης και της προσευχής μεταξύ των μελών της επουρανίου και της επιγείου Εκκλησίας».

Οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες πληροφορούνται διά του Αγίου Πνεύματος τις ανάγκες μας, χαίρονται για την ενάρετη ζωή μας, πανηγυρίζουν για τις νίκες μας και πρεσβεύουν για τη σωτηρία μας. Τους είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μας προσφέρουν.

Αλλά η συμπαράσταση και η αλληλοβοήθεια πρέπει να είναι αμοιβαία.

Όπως εμείς θέλουμε να μας βοηθούν οι κεκοιμημένοι, έτσι κι αυτοί έχουν ανάγκη από τη δική μας βοήθεια. Ποια θα είναι στο εξής η φροντίδα μας για τους κεκοιμημένους;

Πηγή: «Η φροντίδα μας για τους κεκοιμημένους», 
Αβραάμ Μ. Κοκάλη, Εκδ. «Ο ΣΩΤΗΡ», Αθήναι 2012