.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Το γαλλικό υπουργείο παιδείας καλεί τους μαθητές Λυκείου να πάνε με φούστα και κραγιόν στο σχολείο!



Ημέρα "Ce que soulève la jupe" στα γαλλικά σχολεία !
(όπως σωστά μαντέψατε, υπέρ της ισότητας και ενάντια στις "διακρίσεις" είναι για άλλη μια φορά η δικαιολογία)
Διαμάχη έχει ξεσπάσει και πάλι στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Γαλλία με αφορμή μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία των αρχών: Παρασκευή 16 Μαίου μια ημέρα φούστας για κορίτσια και … αγόρια σε 27 Λύκεια της Nantes με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπ. Παιδείας.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να έρθουν ντυμένοι με φούστες ή με κόκκινο κραγιόν στα χείλη αυτήν την Παρασκευή 16 Μαίου. Αυτή η δράση ονομάζεται: «Γυναίκες, Άντρες φοράμε φούστα». Το όλο project υποστηρίζεται από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και την Ακαδημία της Nantes. Πολλές μητέρες από την Nantes έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εκείνη την ημέρα, σύμφωνα και με τν απόφαση της γαλλικής νεοσυσταθείας οργάνωσης “Μια Ημέρα Αποχής από το Σχολείο”.
Οι υπεύθυνοι δικαιολογούνται ότι ήταν πρόταση μαθητικού συμβουλίου. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και το 2013. Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Elisabeth Costagliola δηλώνει ότι « σύμφωνα με τους μαθητές ακόμη και κάποιοι καθηγητές ήταν έτοιμοι να έρθουν με φούστα την προηγούμενη φορά.»


“ Λύκειο Georges Clémenceau Nantes 2013-2014 /Να σηκώσω τη φούστα… Το Λύκειο αναρωτιέται αναφορικά με την ισότητα αγοριών –κοριτσιών”.
Η μάχη εναντίον του σεξισμού είναι μια μάχη καθημερινή. Η “Επιτροπή κατά των Διακρίσεων και της Ισοπολιτείας” του Ακαδημαικού Συμβουλίου στη σχολική ζωή του Λυκείου επεξεργάστηκε το πρόγραμμα για μια ακαδημαική ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του σεξισμού. Το Λύκειο Georges Clémenceau συμμετέχει σ΄αυτήν την Ημέρα, Παρασκευή 16 Μαίου . Μια ημέρα περίσκεψης σχετικά με τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών αλλά και όλες τις μορφές διακρίσεων.
Την Παρασκευή 16 Μαίου οι μαθητές όσο και οι ενήλικοι, κορίτσια κι αγόρια προσκαλούνται να φορούν μια φούστα,κόκκινο κραγιόν στα χείλη ή ένα αυτοκόλητο « Μάχομαι κατά του σεξισμού ,εσείς ; » προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές τους σ΄αυτήνν την Ημέρα.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας ένας τοίχος έκφρασης όσο κι ένα βιβλίο καλεσμένων θα είναι στη διάθεση των μαθητών για να συλλεχθούν οι εντυπώσεις τους…
Φιλμ μικρού μήκους θα προβάλλονται στο εσωτερικό του Λυκείου ενώ ένα εργαστήρι φωτογραφίας θα στηθεί για να απαθανατίσει την ημερίδα.
Σας προσκαλούμε ένθερμα να συμμετέχετε ενεργά σ΄αυτήν τη δράση την Παρασκευή 16 Μαίου ντυμένοι με φούστα ή /και με μακιγιαρισμένα χείλη.
Η Επιτροπή της μίνι φούστας.”
Αντίθετα ο Olivier Vial Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Συνδικάτων και συγγραφέας του βιβλίου «Το σχολείο άρρωστο από εξισωτισμό» διαπιστώνει ότι: «Kάνουμε ο,τιδήποτε στο όνομα της ισότητας. Yπήρχε κάποτε στα σχολεία μια ημέρα αφιερωμένη στη φούστα, με σκοπό να επιτραπεί σε μαθήτριες που ζούσαν σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, να μπορέσουν να αναδείξουν τη θηλυκότητά τους. Τώρα πρόκειται για το τελείως αντίθετο. Στην ουσία αρνούνται και τη θηλυκή ταυτότητα και την ανδρική»
(le figaro 14/05/14)

Δ. Πορφύρης, Π. Σταφυλά