.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Γιατί άραγε να υπάρχει τόση ταραχή στον κόσμο;



Αγαπητοί μου Ενορίτες,

Όλο και πιο συχνά τίθενται μεταξύ μας τα ερωτήματα: Γιατί άραγε να υπάρχει τόση ταραχή στον κόσμο;

Γιατί να υπάρχει ασυνεννοησία; Γιατί να υπάρχουν όλες αυτές οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων; Μικρές ή μεγάλες. Σε προσωπικό ή κοινωνικό ή παγκόσμιο επίπεδο; Δεν βλέπουν οι άνθρωποι την αλήθεια; Δεν βλέπουν το καλό; Το σωστό; Το ηθικό; Το τίμιο;
Απ’ ο, τι φαίνεται, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν βλέπουν. Είναι σαν να ζούν σε βαθύ σκοτάδι. Καί γι’ αυτό οι συγκρούσεις μεταξύ τους και η ποικίλη αναταραχή. Λείπει το φως. Λείπει το Φως, με Φ κεφαλαίο. Αυτό το Φως είναι ο Θεός. Επειδή λείπει ο Θεός, γι’ αυτό και υπάρχει αυτό το σκοτάδι. Το πνευματικό σκοτάδι.

Όμως, αγαπητοί μου, δεν είναι αλήθεια ότι λείπει το Φως. Το Φως, ο Άγιος Τριαδικός Θεός, είναι πανταχού παρών. Καί λάμπει, και φωτίζει. Σημειώνει ο ευαγγελιστής Ιωάννης τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου Ιησού Χριστού, «Το φως ελήλυθεν εις τον κόσμον» (Ιωάν. Γ΄ 19). Ο Θεός Λόγος ήρθε στον κόσμο, έγινε άνθρωπος. Είναι παρών ο Θεάνθρωπος Ιησούς, και λάμπει και φωτίζει τον κόσμο!

Το πρόβλημα δεν είναι στο Φως. Το Φως δεν απουσιάζει, είναι παρόν και λάμπει. Το πρόβλημα είμαστε εμείς, που δεν βλέπουμε το Φως. Εμείς, που μπορεί να είμαστε τυφλοί ή να δημιουργούμε παραπέτασμα σκοτεινό, για να μην αφήσουμε το Φως ώστε να ’ρθεί και να φωτίσει τη ζωή μας. Θλιμμένα και με παράπονο συνεχίζει ο Ιησούς Χριστός, «Καί ηγάπησαν οι άνθρωποι μάλλον το σκότος παρά το φως», (Ιωάν. Γ΄ 19). Δυστυχώς, οι άνθρωποι αγάπησαν πιο πολύ το σκοτάδι παρά το Φως!!!

Το άκτιστο φως του πάντοτε δοξασμένου και λάμποντος Ιησού Χριστού το είδαν, όσο ήταν δυνατόν, οι τρεις μαθητές, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, επάνω στο όρος Θαβώρ, όταν αυτοί μεταμορφώθηκαν και έλαμψαν και άνοιξαν τα μάτια της ψυχής τους. Εκείνη τη στιγμή, ταυτόχρονα με το υπερκόσμιο θέαμα, ακούστηκε και η υπερκόσμια φωνή του Θεού Πατρός, που έλεγε: «Αυτός εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα, αυτού ακούετε»(Ματθ. ΙΖ΄ 5)

Ο Ιησούς επάνω στο όρος Θαβώρ λάμπει υπέρ τον ήλιο,
οι τρεις μαθητές του, λάμπουν και αυτοί,
ο Θεός Πατήρ διακηρύττει ότι ο Ιησούς είναι Θεός, είναι ο Υιός του,
ο Θεός Πατήρ εντέλεται στους ανθρώπους να ακούν αυτά που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός.

Η απάντηση στα αρχικά ερωτήματα δόθηκε:
Η ταραχή στον κόσμο θα λείψει, όταν οι άνθρωποι δεχθούν το Φως, όταν δεχθούν τον Θεό, όταν δεχθούν τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό!
Όταν ακούσουν και υπακούσουν στον λόγο Του!
Όταν η στάση μας απέναντί Του, γίνει στάση αγάπης και υπακοής!

Με κάθε ευλογία και ευχή

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου