.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Προφητικοί λόγοι Αγίων και Πατέρων περί των εσχάτων ημερών του κόσμου



«Όλοι οι αρχαίοι Πατέρες της Εκκλησίας οι όποιοι έγραψαν σχολιασμούς πάνω στα ιερά βιβλία της Καινής Διαθήκης, ομόφωνα θεωρούν την Αποκάλυψη σαν μια προφητική εικόνα των εσχάτων ημερών του κόσμου

και των γεγονότων πού πρόκειται να διαδραματιστούν προ της Δευτέρας Παρουσίας τού Χριστού στη γη και κατά το άνοιγμα τού Βασιλείου της Δόξης το όποιο έχει προετοιμαστεί για όλους τούς αληθινά πιστούς Χριστιανούς». (Αρχιεπ. Αβέρκιος, στην «Αποκάλυψη»)

Επειδή η σημασία του βιβλίου της Αποκάλυψης αυξάνει όσο προχωράμε προς το τέλος, είναι καλό να προσδιορίσομε το στίγμα μας ως προς τα έσχατα χρόνια: Σύγχρονοι σοφοί άγιοι γέροντες λένε:

«Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι ζούμε στους τελευταίους καιρούς». (γέροντας Σωφρόνιος).

«Είναι πράγματι πιο αργά από ότι σκεφτόμαστε: η Αποκάλυψη είναι τώρα». Και «…Οι έσχατοι χρόνοι είναι ήδη εδώ. Βλέπουμε καθαρά την προετοιμασία της εποχής του Αντιχρίστου». (π. Σεραφείμ Ρόουζ)

«Η άποψη του αρχιεπισκόπου Αβερκίου σχετικά με τον σύγχρονο κόσμο ήταν φρόνιμη, ακριβής και τελείως εμπνευσμένη από την Αγία Γραφή και τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας: Δίδασκε πως ζούμε στην εποχή της αποστασίας, της έκπτωσής μας από την αληθινή Χριστιανοσύνη, όπου το «μυστήριο της ανομίας» έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για τον «άνθρωπο της αμαρτίας», τον Αντίχριστο». 

Ο Άγιος Νικόδημος μας υπενθυμίζει την γνώμη των Πατέρων της Εκκλησίας για τέλος του κόσμου μέσα στον 8ο αιώνα: «…Λοιπόν επειδή κατά τον όγδοον αίωνα, ήτοι κατά τας οκτώ χιλιάδας χρόνους από κτίσεως κόσμου, έχει να γένει η του κόσμου συντέλεια, καθώς είναι γνώμη τινών Πατέρων…» Δηλ. ως το 8.000 έτος από Αδάμ, που σημαίνει το πολύ ως το 2500 μ.Χ. εφόσον η γέννηση του Χριστού είναι το 5508 έτος από Αδάμ.

Και ο γέροντας Παΐσιος (+1994) πιο κοντά στα σημερινά γεγονότα: «Τώρα μια μπόρα θα είναι, μια μικρή κατοχή του αντίχριστου Σατανά. Θα φάει μετά μια σφαλιάρα από τον Χριστό, θα συγκλονισθούν όλα τα έθνη και θα έρθει η γαλήνη στον κόσμο για πολλά χρόνια. Αυτή την φορά θα δώσει ο Χριστός μια ευκαιρία, για να σωθεί το πλάσμα Του».

Από τον βίο της Αγίας Ματρώνας της Μόσχας: «Προέβλεψε την Γερμανική εισβολή στην Ρωσία, αλλά μίλησε και για έναν άλλο, μετέπειτα πόλεμο, που θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε μια νύχτα… Η Άννα Βιμπόρνοβα θυμάται: Επισκέφθηκα την Ματρώνα τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής (1952), λίγο πριν πεθάνει.  Μη φοβάσαι μου λέει, δεν θα ξαναγίνει σύντομα πόλεμος. Θα ξαπλώσουμε έτσι και θα σηκωθούμε αλλιώς. Πως αλλιώς; την ρωτάω.- Να, μου λέει, θα γυρίσουμε στο «ξύλινο»… Μάτουσκα, της λέω, τι σημαίνει το ξύλινο; – Ξύλινο αλέτρι, μου λέει, με αυτό θα δουλεύουμε τότε..! Και που θα πάνε τα τρακτέρ; -Ω, λέει, άσε τα τρακτέρ… Θα δουλεύει τότε το αλέτρι το ξύλινο, και η ζωή θα είναι καλή. Όμως, ακόμη δεν φτάσαμε μέχρι αυτούς τους καιρούς. Εσύ όμως δεν θα πεθάνεις μέχρι τότε και θα τα δεις όλα αυτά…»

Ο γέροντας Λαυρέντιος του Chernigov (+1950) μας λέει για τον Γενικό ή 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Θα γίνει ένας πόλεμος, και όπου λάβει χώρα, κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει! Αλλά πριν από αυτόν ο Κύριος θα στείλει ασθένειες στους αδύνατους (πνευματικά) ανθρώπους, και θα πεθάνουν… Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα είναι για μετάνοια, αλλά για εξολόθρευση»!

Γέροντας Γεννάδιος (από τα Ακούμια της Κρήτης, +1983): «Πρώτα θα παραχωρήσει ο Κύριος να γίνει παγκόσμιος πόλεμος, διότι ο κόσμος δεν μετανοεί. Ο πόλεμος αυτός θα είναι και ο τελευταίος, επειδή η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Ένα μικρό κρατίδιο θα είναι η αφορμή του παγκοσμίου πολέμου…»

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι πλήρως κατατοπιστικός για τα γεγονότα στην περιοχή της Ελλάδας, που έχουν σχέση με τον 3ο Παγκόσμιο ή όπως τον έλεγε «Γενικό Πόλεμο»: «Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά ύδατα, τότε θα λυθεί το ζήτημα της Πόλης» . «Οι Τούρκοι θα φύγουν, αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φθάσουν ως τα Εξαμίλια. Στο τέλος θα τους διώξουν εις την Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί, το άλλο τρίτο θα βαπτισθεί και μονάχα το 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά» . «Στην Πόλη θα χυθεί αίμα που τριχρονίτικο δαμάλι θα πλέξη (=πλεύσει)». «Καλότυχος όποιος ζήσει μετά το γενικό πόλεμο. Θα τρώγει με ασημένιο κουτάλι…» . «Θάναι όγδοος αιώνας που θα γίνουν αυτά» ( δηλ. ως το 8.000 από Αδάμ ή ως το 2.500 μ.Χ. περίπου).

Ο Άγιος Καλλίνικος της Τσερνίκα από τη Ρουμανία έμαθε με αποκάλυψη32 ότι όχι στην εποχή του (1848) αλλά το 1992 αρχίζουν τα γεγονότα της Συντελείας: «…Δυναμωμένος από την χάρη του Θεού είδε την Αγία Τριάδα, έτσι όπως είναι ζωγραφισμένη στις άγιες Εικόνες, ενώ κάτω από την Αγία Τριάδα, είδε μια μεγάλη περγαμηνή από χρυσό, στην οποία ήταν γραμμένα με μεγάλα γράμματα: 7500 από Αδάμ… Οι Άγιοι (Νικόλαος και Γεώργιος) λοιπόν που τον κρατούσαν από τα μπράτσα, του είπαν: Βλέπε ότι, όχι το 1848 είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος του ορατού κόσμου θα αρχίσει, όταν συμπληρωθούν 7500 χρόνια από κτίσεως Αδάμ. Οπότε, πρόσθεσαν, άρχισε να κτίζεις το μοναστήρι στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου»…