.

.

Δός μας,

Τίμιε Πρόδρομε, φωνή συ που υπήρξες η φωνή του Λόγου. Δος μας την αυγή εσύ που είσαι το λυχνάρι του θεϊκού φωτός. Βάλε σήμερα τα λόγια μας σε σωστό δρόμο, εσύ που υπήρξες ο Πρόδρομος του Θεού Λόγου. Δεν θέλουμε να σε εγκωμιάσουμε με τα δικά μας λόγια, επειδή τα λόγια μας δεν έχουν μεγαλοπρέπεια και τιμή. Όσοι θα θελήσουν να σε στεφανώσουν με τα εγκώμιά τους, ασφαλώς θα πετύχουν κάτι πολύ πιό μικρό από την αξία σου. Λοιπόν να σιγήσω και να μη προσπαθήσω να διακηρύξω την ευγνωμοσύνη μου και τον θαυμασμό μου, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μη πετύχω ένα εγκώμιο, άξιο του προσώπου σου;

Εκείνος όμως που θα σιωπήσει, πηγαίνει με τη μερίδα των αχαρίστων, γιατί δεν προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να εγκωμιάσει τον ευεργέτη του. Γι’ αυτό, όλο και πιό πολύ σου ζητάμε να συμμαχήσεις μαζί μας και σε παρακαλούμε να ελευθερώσεις τη γλώσσα μας από την αδυναμία, που την κρατάει δεμένη, όπως και τότε κατάργησες, με τη σύλληψη και γέννησή σου, τη σιωπή του πατέρα σου του Ζαχαρία.

Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων

Το διαχρονικό μήνυμα των Προφητειών μέσα από την Προφήτη Ιωνά και τους Νινευίτες

…Ας θυμηθούμε την προφητεία για τους Νινευίτες και την σωτηρία όλων των Νινευϊτών με την αληθινή μετάνοιά τους.

Ο προφήτης Ιωνάς είχε την εντολή εκ Θεού να τους ειδοποιήσει, ότι αν δεν μετανοήσουν, η πόλη τους θα καταστραφεί και οι ίδιοι θα απωλεσθούν. Μετανόησαν όμως και σώθηκαν.

Και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο όλης αυτής της διαδικασίας των προφητειών και των αγώνων της Εκκλησίας για όλον τον κόσμο: “η μετάνοια και μόνον η μετάνοια και η αλλαγή πορείας μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο της επίγειας ζωής μας”. Γιατί η μετάνοια είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας και επιστροφής στον Θεό. Και σ’ αυτόν τον σκοπό κατατείνουν όλες οι εκ Θεού προφητείες.

Συνεπώς, η προσέγγιση στην αλήθεια των προφητειών είναι κατ’ ουσίαν προσέγγιση στο πνεύμα της σωτηρίας του ανθρώπου με την μετάνοια. Ποιά μετάνοια; Να αρνηθούμε το πνεύμα της αμαρτίας του κόσμου τούοτυ του καταργουμένου και να ενδυθούμε το πνεύμα του Χριστού, της μεταμορφώσεως στο ανέσπερο φως της αιωνιότητος, που το χορηγεί αφειδώς η Εκκλησία μας.

Να αποβάλουμε τις λογικές και τις νοοτροπίες του δήθεν “πολιτισμένου” κόσμου και να μπούμε στη λογική της πίστεως, της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης και της μακροθυμίας…

Ο σκοπός του προφητικού λόγου δεν είναι ο εκφοβισμός ή η τιμωρία των ατάκτων τέκνων του Θεού, αλλά η στοργική προειδοποίησή τους για την ανάγκη αλλαγής πορείας στην ζωή τους…

*Για την Ελλάδα ο όσιος Παϊσιος σχετικά με το παραπάνω θέμα μας είχε πει:“Τότε, επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί, πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία, προς τον Θεό, και θα μετανοήσουν. Γι’ αυτό, επειδή θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα πάθουμε κακό οι Έλληνες”.

από το βιβλίο: “Τι λένε οι Προφητείες” – Π.Μ. Σωτήρχος (Εκδοτικός οίκος “Αστήρ”).